ΚΟΣΜΟΣ

Η βρετανική πολεμική αεροπορία έχει σκοτώσει 330 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους

Η βρετανική πολεμική αεροπορία έχει σκοτώσει 330 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους

Περίπου 330 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί από πλήγματα βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών από τον περσινό Σεπτέμβριο οπότε η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να πραγματοποιεί επιδρομές κατά της ισλαμιστικής αυτής οργάνωσης, δήλωσε την Πέμπτη (17/9) ο υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.

«Ο αριθμός αυτός είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά προσέγγιση κυρίως λόγω της απουσίας χερσαίων βρετανικών δυνάμεων για να καταγράφουν τα αποτελέσματα των επιδρομών», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν απώλειες μεταξύ των αμάχων λόγω αυτής της βρετανικής αεροπορικής δραστηριότητας», σημειώνει.

Η Βρετανία πραγματοποιεί τακτικά επιδρομές σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ στο πλαίσιο των υπό αμερικανική διεύθυνση αεροπορικών πληγμάτων που πραγματοποιούνται, αλλά δεν λαμβάνει μέρος σε επιδρομές.

Το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε πρόταση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον το 2013 να εγκριθεί η πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών και κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Κάμερον επιδιώκει να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου για να επεκταθούν οι βρετανικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους και στο συριακό έδαφος, με τον Φάλον να δηλώνει ότι η σημερινή θέση της Βρετανίας είναι παράλογη.

Ωστόσο ορισμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος του Κάμερον αντιτίθενται σε μια τέτοιου είδους επέκταση των αεροπορικών επιδρομών και ο νεοεκλεγείς ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν είναι βετεράνος της αντιπολεμικής εκστρατείας, το οποίο σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει μια νίκη στο κοινοβούλιο.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο Κάμερον δήλωσε ότι δύο Βρετανοί πολίτες που πολεμούσαν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από επιδρομή της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία, η οποία έγινε, όπως το αιτιολόγησε, για λόγους αυτοάμυνας, καθώς ο ένας από τους άνδρες αυτούς συνωμοτούσε για την πραγματοποίηση επιθέσεων στη Βρετανία.

Σχετικές ειδήσεις