ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες Σύριοι μετανάστες προχωρούν προς τα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας

Χιλιάδες Σύριοι μετανάστες προχωρούν προς τα σύνορα Τουρκίας – Βουλγαρίας

Προς τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα προχωρούν εκατοντάδες πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Σύροι, αφού προηγουμένως η τουρκική στρατοχωροφυλακή έπαψε να τους εμποδίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στην Αδριανούπολη οι πρόσφυγες προχωρούν επί του αυτοκινητόδρομου ΤΕΜ που ενώνει την Κωνσταντινούπολη με την Αδριανούπολη και συνεχίζεται μέχρι τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, δηλαδή την πύλη Καπίκουλε.

Οι πρόσφυγες βρίσκονταν εδώ και μερικές μέρες στην Αδριανούπολη, όπου είχαν φτάσει από την Κωνσταντινούπολη.

Χιλιάδες πρόσφυγες εδώ και μέρες είχαν οδηγηθεί με λεωφορεία και πάλι στην Κωνσταντινούπολη. Μέσα στην πόλη της Αδριανούπολης όμως παρέμεναν 800-900 πρόσφυγες, οι οποίοι σήμερα κατευθύνθηκαν προς τον αυτοκινητόδρομο και στη συνέχεια προς το Καπίκουλε.

Με εντολή του νομάρχη Αδριανούπολης Ντουρσούν Αλί Σαχίν, η στρατοχωροφυλακή απέσυρε τα οδοφράγματα και δεν ενόχλησε τους πρόσφυγες.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους στην Αδριανούπολη θα είναι να φτάσουν οι πρόσφυγες στο Καπίκουλε όπου αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με τους Βούλγαρους αστυνομικούς και φύλακες.

Σύμφωνα με τις τουρκικές τελωνιακές αρχές που ρωτήθηκαν από το ΑΠΕ-ΜΠΕ προς το παρόν δεν υπάρχει κίνηση προσφύγων προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τόσο στην πύλη ‘Υψαλα-Κήποι, όσο και στην πύλη Παζάρκουλε-Καστανιές.

Πάντως αστυνομικές πηγές στην Αδριανούπολη ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «οι πρόσφυγες κατευθύνονται προς τα τουρκοβουλγαρικά σύνορα, απλά επειδή ο αυτοκινητόδρομος ΤΕΜ οδηγεί κατευθείαν στο Καπίκουλε. Εάν ωστόσο υπάρξει πρόβλημα με τις βουλγαρικές αρχές, δεν αποκλείεται να υπάρξει κίνηση προσφύγων προς το Παζάρκουλε», δηλαδή προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα.