ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί επέστρεψαν στον ΝτιΚάπριο δωρεά 142.000 ευρώ για την προστασία του άγριου σολομού;

Γιατί επέστρεψαν στον ΝτιΚάπριο δωρεά 142.000 ευρώ για την προστασία του άγριου σολομού;

Να επιστρέψει το ποσό των 142.000 ευρώ που της είχε δωρίσει ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, επειδή οι Αρχές την χαρακτήρισαν «πράκτορα του εξωτερικού», είναι υποχρεωμένη μια ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση που ασχολείται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΜΚΟ «Οικολογική Παρακολούθηση της Σαχαλίνης», που εδρεύει στη ρωσική Άπω Ανατολή, εντάχθηκε την περασμένη Παρασκευή στον κατάλογο των «πρακτόρων του εξωτερικού» με βάση ένα νόμο του 2012 για τις οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό αποφάσισε όχι μόνο να μην δέχεται πλέον δωρεές, αλλά να επιστρέψει όσες είχε λάβει από το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο αυτό, επέστρεψε στο διάσημο Αμερικανό ηθοποιό το ποσό των 159.000 δολαρίων (142.000 ευρώ) που είχε δώσει ο ηθοποιός τον Ιούλιο για την προστασία των άγριων σολομών.

«Ο πληθυσμός των άγριων σολομών μειώνεται πολύ γρήγορα. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια πρότυπη ζώνη για την αειφόρο αλιεία στην περιοχή του Βοστότσνι (ανατολικά παράλια της Σαχαλίνης)», εξήγησε ο διευθυντής της ΜΚΟ, Ντμίτρι Λισίτσιν.

Η «Οικολογική Παρακολούθηση της Σαχαλίνης» λειτουργεί εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ έχει ως στόχο της να προστατεύσει την άγρια ζωή στο νησί αυτό.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι με τον όρο «πράκτορας του εξωτερικού» χαρακτηρίζονταν την εποχή του Στάλιν οι αντιφρονούντες που εκτελούνταν ή στέλνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Σχετικές ειδήσεις