ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Ρωσία κλιμακώνει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία

ΗΠΑ: Η Ρωσία κλιμακώνει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία

Η Ρωσία κλιμακώνει τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία έχοντας ως στόχο τη μετριοπαθή αντιπολίτευση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ, λέγοντας ότι η προσπάθεια της Μόσχας να ενισχύσει τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι σα να ανεβαίνει σε ένα πλοίο που βουλιάζει.

«Με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία με στόχο μετριοπαθείς ομάδες, η Ρωσία κλιμακώνει τον εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε ο Κάρτερ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ισπανία.

Η Ρωσία έχει προτείνει στις ΗΠΑ τη διεξαγωγή άμεσων στρατιωτικών επαφών για τη στρατιωτική της επιχείρηση στη Συρία στο εγγύτατο μέλλον, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ρωσία προτίθεται εξάλλου να έχει επαφές με τον αντιπολιτευόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό, πρόσθεσε.

Ο Λαβρόφ σημείωσε επίσης σχετικά με το Ιράκ, ότι η Βαγδάτη δεν ζήτησε επισήμως από τη Ρωσία να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στο έδαφός της για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Το ίδιο είχε δηλώσει νωρίτερα και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Δεν έχω πληροφορίες για κάτι τέτοιο. Δυστυχώς δεν ξέρω και δεν μπορώ να σας πω κάτι», είπε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αμπάντι δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 ότι θα χαιρέτιζε μια ρωσική αεροπορική υποστήριξη στο Ιράκ.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε νέες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε τις τελευταίες 24 ώρες αεροπορικές επιδρομές εναντίον εννέα στόχων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συνεχίζοντας τη στρατιωτική επέμβασή της στη Συρία.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αεροσκάφη Su-34, Su-24M και Su-25 πραγματοποίησαν 25 εξόδους που στόχο είχαν να «αποδιοργανώσουν την ιεραρχία (του ΙΚ) και να πλήξουν την επιμελητεία των τρομοκρατών».

Έτσι, βομβαρδιστικά Su-24M κατέστρεψαν «μία θέση διοίκησης του ΙΚ» στη Ραστάν, στην κεντρική επαρχία Χομς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Στην κοινότητα Ταλμπισέ, 25 χλμ. νότια της Χομς, τα ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν «τρεις στόχους», δύο αποθήκες πυρομαχικών και έναν κόμβο επικοινωνιών, ενώ μία θέση διοίκησης επλήγη επίσης στην Μπέιτ Μνέινεχ, στην επαρχία Λαττάκειας (δυτική Συρία), ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Καταδιωκτικά Su-25 έπληξαν, εξάλλου, ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στην Τζισρ αλ-Σούγουρ, στην επαρχία Ιντλέμπ (βορειοδυτική Συρία), καταστρέφοντας μία αποθήκη πυρομαχικών και τεθωρακισμένα οχήματα.

Η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε επίσης την Τζαμπάλ αλ-Κομπέ, πάντα στην επαρχία Ιντλέμπ, και κατέστρεψε «τρία στοιχεία πυροβολικού και μία αποθήκη εκρηκτικών».

Και σε μία «δασώδη» περιοχή, κοντά στην Ιντλέμπ, οι Ρώσοι έπληξαν μια καμουφλαρισμένη βάση όπου βρίσκονταν περίπου τριάντα οχήματα, μεταξύ των οποίων άρματα μάχης Τ-55 που αποσπάστηκαν από τον συριακό στρατό.

«Ο σκοπός των επιχειρήσεών μας είναι η παροχή υποστήριξης στην επίθεση του συριακού στρατού στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατικών και ριζοσπαστικών οργανώσεων και δυνάμεων», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τις ρωσικές επιχειρήσεις «διαφανείς», προσθέτοντας πως η Ρωσία έχει προτείνει στις ΗΠΑ μια «άμεση επαφή» για το θέμα αυτό.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε πως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία σχεδιάζονταν μήνες πριν και θα επιτύχουν επειδή συντονίζονται με τον συριακό στρατό.

«Χωρίς αμφιβολία, η Ρωσία θα κερδίσει αυτό τον αγώνα δρόμου», δήλωσε ο Ουάλιντ αλ-Μουάλεμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι αλ-Μαγαντίν, το οποίο εδρεύει στον Λίβανο, σύμφωνα με αποσπάσματα των δηλώσεών του που δημοσιοποίησε το SANA.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία και ο λόγος είναι πρακτικός και απλός. Είναι γιατί η Ρωσία συντονίζεται με τον Αραβικό Συριακό Στρατό, που είναι η μόνη δύναμη στη Συρία που αντιμετωπίζει την τρομοκρατία», είπε ο Μουάλεμ.

Η Ρωσία έχει εγκαταστήσει ένα κέντρο στο Ιράκ, στο οποίο εμπλέκονται επίσης η Συρία και το Ιράν, προκειμένου να συντονίσουν και να ανταλλάξουν πληροφορίες, πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους, συριακές οργανώσεις ανταρτών, περιλαμβανομένης και της ισχυρής ισλαμιστικής οργάνωσης Άχραρ αλ-Σαμ, κάλεσαν τα περιφερειακά κράτη να συμπήξουν μια συμμαχία εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία.

Οι αντάρτες, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης οργανώσεις ανταρτών που έχουν τεθεί υπό τη σκέπη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού αναφέρουν, σε μία δήλωση την οποία είδε το πρακτορείο Reuters πως η συνεργασία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η ρωσοϊρανική συμμαχία που κατέχει τη Συρία».

Ανάμεσα στις 41 οργανώσεις που υπογράφουν τη δήλωση δεν περιλαμβάνεται το Μέτωπο Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Στη δήλωση δεν κατονομάζονται τα κράτη που θα πρέπει να λάβουν μέρος στον συνασπισμό εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία.

Κατόπιν αιτήματος των αφγανικών δυνάμεων η αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ

Οι αφγανικές δυνάμεις που πολεμούσαν τους Ταλιμπάν στην Κουντούζ είχαν ζητήσει τη βοήθεια της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας λίγη ώρα πριν πληγεί το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη αυτή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άνθρωποι, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός διοικητής των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

«Μάθαμε τώρα ότι στις 3 Οκτωβρίου οι αφγανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι δέχονταν πυρά από εχθρικές θέσεις και ζήτησαν την αεροπορική υποστήριξη των δυνάμεων των ΗΠΑ» είπε ο στρατηγός Τζον Κάμπελ, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους. Όπως είπε, αποφασίστηκε ένα αεροπορικό χτύπημα «για να εξαλειφθεί η απειλή των Ταλιμπάν και πολλοί πολίτες χτυπήθηκαν κατά λάθος».

Η εξήγηση του Κάμπελ διαφέρει από τις αρχικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις απειλούνταν και ότι αποφάσισαν μόνες τους να προχωρήσουν σε αεροπορική επιδρομή εναντίον των Ταλιμπάν. Αντιθέτως, είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν δέχονταν άμεσα πυρά στην Κουντούζ. Ο στρατηγός, που υποσχέθηκε ότι η έρευνα θα διεξαχθεί με πλήρη διαφάνεια, απέφυγε να διευκρινίσει αν ο βομβαρδισμός αυτός έπληξε το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Παράλληλες έρευνες για το επεισόδιο θα γίνουν επίσης από το ΝΑΤΟ και τις αρχές του Αφγανιστάν. Από την πλευρά των ΗΠΑ, την έρευνα έχει αναλάβει ο ταξίαρχος Ρίτσαρντ Κιμ που έφτασε σήμερα στην Κουντούζ.

Δώδεκα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και δέκα ασθενείς σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή.

Σχετικές ειδήσεις