ΚΟΣΜΟΣ

Κυανή Ακτή: Στους 19 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες

Κυανή Ακτή: Στους 19 οι νεκροί από τις φονικές πλημμύρες

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες στη νότια Γαλλία

Οι αρχές και οι κάτοικοι στην Κυανή Ακτή της Γαλλίας ξεκίνησαν σήμερα την επίπονη επιχείρηση καθαρισμού των κοινοτήτων που επλήγησαν το Σάββατο το βράδυ από τις κατακλυσμιαίες βροχές, οι οποίες στοίχισαν την ζωή σε 19 ανθρώπους σε αυτήν την τουριστική περιοχή στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται ένας Βρετανός υπήκοος, μια Ιταλίδα και ένας Πορτογάλος, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή με γνώση της υπόθεσης, χωρίς να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Δύο άνθρωποι που αγνοούνταν εντοπίστηκαν ζωντανοί σήμερα, ο ένας σε νοσοκομείο και ο άλλος κατά τη διάρκεια των ερευνών της αστυνομίας.

Στο χωριό Μπιο όπου σκοτώθηκαν τρεις ηλικιωμένοι που διέμεναν σε έναν οίκο ευγηρίας, δεκάδες εθελοντές οπλισμένοι με σκούπες, σπάτουλες και απορρυπαντικά έχουν σπεύσει για να βοηθήσουν τους πλημμυροπαθείς να καθαρίσουν το παχύ στρώμα λάσπης που μετέφεραν τα ορμητικά νερά.

1200x 1

"Έχει καλύψει τα πάντα, μια δυσάρεστη οσμή έχει εμποτίσει τα πάντα: τα έπιπλα θα φουσκώσουν" από την υγρασία δήλωσε με πεσμένο το ηθικό, μια πλημμυροπαθής, η οποία εκτιμά ότι θα χρειαστούν "3 ή 4 ημέρες" για να μπορέσει να βάλει σε μια τάξη το νοικοκυριό της.

Το Σάββατο το βράδυ το νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων, ωστόσο οι βροχοπτώσεις-ρεκόρ, που έπληξαν μια ζώνη περίπου 30 χιλιομέτρων, αιφνιδίασαν τους πολίτες. Σε ορισμένες περιοχές σε διάστημα 3 ωρών έπεσαν 180 χιλιοστά βροχής.

Τουλάχιστον 5.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σήμερα, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ, είπε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 σήμερα ότι έχουν καταγραφεί περιστατικά λεηλασιών στην περιοχή και 9 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

"Η αστυνομία επενέβη πολύ σύντομα για να σταματήσει αυτές τις ελεεινές ενέργειες" τόνισε ο ίδιος.
Εγκλωβισμένοι στα οχήματα

Στο Μαντελιέ λα Ναπούλ, την περιοχή που θρηνεί τα περισσότερα θύματα, τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν σήμερα άλλη μία σορό, ανεβάζοντας σε 8 τον αριθμό των νεκρών σε αυτήν την κοινότητα. Όλοι τους σκοτώθηκαν όταν εγκλωβίστηκαν στους υπόγειους χώρους στάθμευσης ενώ επιχειρούσαν να εξέλθουν από τα οχήματά τους για να σωθούν.

Στις Κάννες, σε έναν χώρο στάθμευσης επίσης εντοπίσθηκε το 19ο πτώμα.

Σχετικές ειδήσεις