ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας η λύση του προσφυγικού

Γιούνκερ: Στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας η λύση του προσφυγικού

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εστιάζει στην Ελλάδα την προσοχή της» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αυτό δήλωσε στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Εξήγησε, παράλληλα, ότι ετοιμάζει «μνημόνιο συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας» για το ίδιο θέμα.

ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ 600 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Οι επαφές που είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζίπ Ερντογάν με ευρωπαίους αξιωματούχους χθες δεν έφεραν την επιθυμητή σύγκλιση. Η Ευρώπη ήλπιζε ότι η Τουρκία θα δεχθεί την έξτρα οικονομική βοήθεια που της προσφέρθηκε για να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο εσωτερικό της.

Ο Ερντογάν όμως έχει πολύ περισσότερα στην ατζέντα του. Επιθυμεί σφόδρα να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη στα βόρεια σύνορα με τη Συρία και με αυτόν τον τρόπο να απαλλαγεί από τους κούρδους που διατηρούν έναν κάποιο έλεγχο στην περιοχή. Η Τουρκία την ίδια στιγμή έχει ανεβάσει τους τόνους σε ό,τι αφορά τη Ρωσία και τη στήριξη που παρέχει στον Άσαντ.

Ο κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, παραδέχθηκε πως «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε την Τουρκία, για τα εξωτερικά μας σύνορα. Η Επιτροπή θα πράξει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε μόνο το εσωτερικό μας αλλά και την περιφέρεια της Ευρώπης».

Ο κ. Γιούνκερ μετά από συμφωνία, όπως είπε, με τον πρόεδρο Τουσκ και τον πρόεδρο Σουλτς (ΕΚ) υπέβαλε ένα σχέδιο «μνημονίου» μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίλυση του προβλήματος των προσφύγων. Η σχετική συνομιλία με την τουρκική αντιπροσωπεία θα γίνει σήμερα το απόγευμα.

Ανέφερε τέλος ότι γίνονται συζητήσεις και με την Αθήνα, ενώ προβλέπει να αποσταλούν στελέχη και στην Τουρκία για τη συζήτηση των λεπτομερειών της συμφωνίας που πιστεύει ότι θα συναφθεί. «Πρέπει να πολιτικοποιήσουμε, με την ευγενή έννοια του όρου, τη συζήτηση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι δράσεις έχουν ένα κόστος, και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο τα χρήματα που δαπανώνται από μια χώρα για τη διαχείριση του προβλήματος των προσφύγων, θα πρέπει να αποκλείονται από τον υπολογισμό του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια το σχέδιο δράσης

Η αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κατάστασης των προσφύγων» εντός της ΕΕ και των γειτονικών χωρών ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην πρωινή Ολομέλεια του ΕΚ, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο πρόεδρος Γιούνκερ υπενθύμισε ότι ήδη από τον Μάιο του 2015 είχε καταθέσει προτάσεις στο Συμβούλιο, σημείωσε ότι θα προτιμούσε οι αποφάσεις στο Συμβούλιο να είχαν ληφθεί ομόφωνα, πράγμα που δεν κατέστη δυνατόν.

Τελικά η απόφαση ελήφθη με την «κοινοτική μέθοδο» είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Καλό θα ήταν να μην πέσουμε στο βάλτο των αλληλοκαταγγελιών και των αλληλοκατηγοριών. Θα πρέπει πάνω απ' όλα να κοιτάξουμε πως θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις και να το πράξουμε με τη μεγαλύτερη ταχύτητα» υπογράμμισε.

Οι προτάσεις της Επιτροπής για το 2015 και αυτές που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες για το 2016 αφορούν 800 εκατ. ευρώ καταρχάς, για τις οποίες θα πρέπει να συναποφασίσει το ΕΚ στις 8 στην κοινοβουλευτική επιτροπή και στις 15 στην Ολομέλεια, εξήγησε ο κ. Γιούνκερ. Υποστήριξε ότι η συμμετοχή του ΕΚ στην προσπάθεια ανακατανομής των προσφύγων και η ταχύτατη αντίδρασή του είναι σημαντική διότι έτσι θα πεισθεί και το Συμβούλιο να ακολουθήσει, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «όλη η εστίαση της Κομισιόν στρέφεται στην Ελλάδα». Ανέφερε ότι 66.000 πρόσφυγες που έχουν φθάσει στην Ελλάδα, πρέπει να κατανεμηθούν σε ευρωπαϊκά κράτη. Εξήγησε ότι η Επιτροπή έχει να διαθέσει ως και 600 υπαλλήλους για να στηρίξει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών της συνόρων, στο άμεσα προσεχές διάστημα. «Αυτό σημαίνει ότι θα αναπτύξουμε μεγάλο δίκτυο συνεργατών και προσωπικού προς την Ελλάδα. Στην ουσία διπλασιάζουμε τον αριθμό των υπαλλήλων που απασχολούνται στη λεγόμενη γενική ρύθμιση χώρου δηλαδή εσωτερικών και δικαιοσύνης» τόνισε.

Σχετικές ειδήσεις