ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνουν την ένταση

Ισραήλ και Χαμάς κλιμακώνουν την ένταση

Μετά το θάνατο μιας παλαιστίνιας εγκύου και της δίχρονης κόρης της κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Γάζα οι φόβοι για μια νέα Ιντιφάντα αυξάνονται. Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ να μην συνεχίσει τις παράλογες ενέργειές του. Προειδοποιούμε τον κατακτητή ότι δεν πρέπει να συνεχίσει τις παράλογες ενέργειές του, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σάμι Αμπου Ζούχρι, σύμφωνα με τον οποίο η αεροπορική επιδρομή νωρίς το πρωί δείχνει την ισραηλινή βούληση για κλιμάκωση.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση, η κλιμάκωση της βίας συνεχίζεται στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.Μετά την Ουάσινγκτον που εξέφρασε χθες την ανησυχία της, η Γαλλία επισημαίνει σήμερα ότι η θεωρεί εξαιρετικά ανησυχητική και επικίνδυνη την κλιμάκωση της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης και να τερματιστεί αυτός ο κύκλος που έχει ήδη προκαλέσει πολλά θύματα. Η νέα επιδείνωση της κατάστασης επιβεβαιώνει επίσης την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί εκ νέου ένας πολιτικός ορίζοντας. Η Γαλλία εργάζεται εδώ και μήνες προς την κατεύθυνση αυτή, προσθέτει η γαλλική προεδρία.
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή σε αντίποινα για μια νέα ρίψη ρουκέτας που αναχαιτίστηκε χθες βράδυ στο νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσε ο στρατός αναφέροντας ότι ο στόχος ήταν δύο εργαστήρια κατασκευής όπλων της Χαμάς.

Όμως, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, η 30χρονη έγκυος Νουρ Χασάν και η δίχρονη κόρη της Ράχαφ σκοτώθηκαν στην επιδρομή που κατέστρεψε το σπίτι τους στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Τρεις ακόμη άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια του σπιτιού στη γειτονιά Ζεϊτούν. Στις κηδείες τους σήμερα μπορεί να σημειωθούν νέες εντάσεις.

Δεν είναι γνωστό αν η Χαμάς ή άλλη οργάνωση στη Γάζα έριξε τη ρουκέτα --τη δεύτερη που εκτοξεύεται από τη Γάζα-- αλλά το Ισραήλ θεωρεί "τη Χαμάς υπεύθυνη για κάθε επίθεση" που προέρχεται από τη Γάζα, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ. Οι δύο ρουκέτες δεν προκάλεσαν θύματα.

Ο κύκλος βίας που ξέσπασε την 1η Οκτωβρίου, με μια επίθεση από την οποία δύο ισραηλινοί έποικοι σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 23 Παλαιστίνιους και τέσσερις Ισραηλινούς. Το Ισραήλ έχει επίσης συλλάβει 400 Παλαιστίνιους, οι μισοί από τους οποίους είναι ηλικίας από 14 έως 20 ετών, σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Φυλακισμένων.

Σχετικές ειδήσεις