ΚΟΣΜΟΣ

Ιρακινοί αιτούντες άσυλο διαμαρτύρονται για τα σχέδια της φινλανδικής κυβέρνησης

Ιρακινοί αιτούντες άσυλο διαμαρτύρονται για τα σχέδια της φινλανδικής κυβέρνησης

Δεκάδες αιτούντες άσυλο από το Ιράκ έκαναν πορεία σήμερα στο κέντρο του Ελσίνκι και υπέγραψαν μια αίτηση εναντίον των σχεδίων της Φινλανδίας να διαπραγματευθεί μια συμφωνία με τη Βαγδάτη που μπορεί να σημάνει την μαζική απέλασή τους, τονίζοντας πως η χώρα τους δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής.

Εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο από χώρες οι οποίες μαστίζονται από ένοπλες συρράξεις και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και στην Αφρική έχουν φθάσει σε κράτη μέλη της ΕΕ φέτος, και ακόμη και η μακρινή Φινλανδία, στο βόρειο άκρο της Ευρώπης, αποτέλεσε τον τελικό προορισμό 21.000 και πλέον ανθρώπων, στην πλειονότητά τους Ιρακινών.

Ενθαρρυμένοι από τα αρκετά ευρεία κριτήρια της Φινλανδίας όσον αφορά τη χορήγηση ασύλου, όπως και από την ύπαρξη μιας κοινότητας Ιρακινών στη χώρα, οι αιτούντες άσυλο έκαναν ένα μακρύ, γεμάτο παρακάμψεις ταξίδι διαμέσου της κεντρικής Ευρώπης και της Σουηδίας για να φθάσουν στα σύνορα της Φινλανδίας, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας αντέδρασε αναστέλλοντας τη λήψη αποφάσεων για τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται από μέρους Ιρακινών και Σομαλών, διαμηνύοντας ότι ενδέχεται να καταστήσει πιο αυστηρούς τους κανόνες όσον αφορά τη χορήγηση ασύλου, αφού αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση, ειδικά όσον αφορά θέματα ασφαλείας, στις δύο χώρες.

Παράλληλα το Ελσίνκι άρχισε να διαπραγματεύεται τη σύναψη μιας συμφωνίας με το Ιράκ που θα προβλέπει τις απελάσεις αιτούντων άσυλο που κρίνεται ότι δεν έχουν βάσιμους φόβους για την ασφάλειά τους ή ότι θα υποστούν διωγμούς, αλλά φθάνουν στη χώρα μάλλον ως οικονομικοί μετανάστες, προσμένοντας τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Πάνω από 300 Ιρακινοί αιτούντες άσυλο υπέγραψαν μια αίτηση η οποία επικρίνει τους σχεδιασμούς της φινλανδικής κυβέρνησης. Περίπου 50 έκαναν πορεία στο κέντρο του Ελσίνκι κρατώντας πλακάτ που έγραψαν «Η Βαγδάτη δεν είναι ασφαλής, μην απελαύνετε τους Ιρακινούς».

Ο Σάαντ, 37 ετών, αιτών άσυλο από τη Βαγδάτη, ανέφερε πως εγκατέλειψε το Ιράκ το 2006, αφού ο αδελφός του σκοτώθηκε εν μέσω του κύματος σεκταριστικής βίας.

Ο άνδρας αφηγήθηκε πως η Σουηδία τον είχε απελάσει στο Ιράκ το 2010, όταν η Στοκχόλμη είχε υπογράψει μια συμφωνία με τη Βαγδάτη παρόμοια με αυτήν που επιδιώκει τώρα το Ελσίνκι.

Πίσω στη Βαγδάτη, ο Σάαντ είπε ότι οι σιιτικές αρχές τον χαρακτήρισαν «τρομοκράτη», διέταξαν τον εγκλεισμό του σε ένα στρατόπεδο όπου υπέστη ξυλοδαρμούς, κατόπιν του αρνήθηκαν ένα διαμέρισμα και έμεινε άστεγος διότι καταγόταν από ένα τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας όπου κατοικούν σουνίτες.

«Η ιρακινή κυβέρνηση υποσχόταν πως θα ήμαστε ασφαλείς, αλλά δεν ήμασταν... Εάν απελαθώ πίσω στο Ιράκ, θα καταλήξω στη φυλακή», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μεγάλα τμήματα του Ιράκ μαστίζονται από σεκταριστική βία μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν το 2003. Το Ιράκ έχει σήμερα μια κυβέρνηση στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες, η οποία πολεμάει εναντίον των σκληροπυρηνικών σουνιτών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχουν το ένα τρίτο της χώρας. Τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε βομβιστικές επιθέσεις με οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις του Ιράκ.

Φέτος αναμένεται να φθάσουν στη Φινλανδία 50.000 αιτούντες άσυλο, από μόλις 3.600 το 2014.