ΚΟΣΜΟΣ

Αλγερία: Η κυβέρνηση έκλεισε τα γραφεία ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στο Αλγέρι

Αλγερία: Η κυβέρνηση έκλεισε τα γραφεία ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στο Αλγέρι

Οι αρχές της Αλγερίας έκλεισαν τα γραφεία του Ελ Ουάταν, ενός ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, όπως έκανε γνωστό το υπουργείο Επικοινωνιών, μερικές ημέρες μετά τη μετάδοση της συνέντευξης ενός πρώην μαχητή στις τάξεις των ισλαμιστών που επέκρινε τον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Το δίκτυο «δεν έχει λάβει άδεια για να λειτουργεί στην Αλγερία, τα γραφεία του δεν ήταν εγκεκριμένα» από τις αρχές, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το υπουργείο είχε υποβάλει καταγγελία εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού Ελ Ουάταν, μετά τη μετάδοση της συνέντευξης του Μαντάνι Μεζράγκ στην οποία επέκρινε τον πρόεδρο Μπουτεφλίκα διότι δεν του επέτρεψε να ιδρύσει πολιτικό κόμμα και προειδοποίησε ότι εάν δεν αλλάξει στάση, θα ακούσει «όσα δεν έχει ακούσει ποτέ από μένα μέχρι τώρα».

Ο τηλεοπτικός σταθμός «λειτουργεί παράνομα και μεταδίδει περιεχόμενο με υπονομευτικό χαρακτήρα, που προσβάλλει τα σύμβολα του κράτους», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο Μεζράγκ, επικεφαλής του Στρατού Ισλαμικής Σωτηρίας (AIS) – του ένοπλου βραχίονα του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας (FIS) – πέρασε τη δεκαετία του 1990 στα βουνά, συμμετέχοντας στον ανταρτοπόλεμο, πριν παραδοθεί μετά τη συμφωνία για την κατάπαυση πυρός του 1997.

Ο Μπουτεφλίκα είχε υπενθυμίσει πρόσφατα ότι είναι απαγορευμένο στους πρώην τζιχαντιστές που ωφελήθηκαν από την αμνηστία που κηρύχθηκε να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή.

Οι νεκροί του εμφυλίου στην Αλγερία υπολογίζεται ότι έφθασαν τους 200.000.

Όλα τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα στην Αλγερία εδρεύουν στο εξωτερικό και χρειάζονται άδεια της κυβέρνησης για να λειτουργούν στη χώρα. Από τα περίπου 40 ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα που εκπέμπουν στη χώρα, «μόλις πέντε» έχουν λάβει άδεια από την κυβέρνηση για τη λειτουργία των γραφείων τους στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Επικοινωνίας, ενώ για τα υπόλοιπα απλά η κυβέρνηση «ανέχεται» τη λειτουργία των γραφείων τους.

Το Ελ Ουάταν, το οποίο απασχολεί 170 εργαζομένους, εκπέμπει από την Κύπρο και έχει έδρα στο Λονδίνο, ανέφερε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να επιτύχει την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Τζαφάρ Σελί.

Σχετικές ειδήσεις