ΚΟΣΜΟΣ

Έτσι ελέγχουν και... «αλλοιώνουν» τη σεξουαλικότητα των ανδρών

Έτσι ελέγχουν και... «αλλοιώνουν» τη σεξουαλικότητα των ανδρών

Πολλές συζητήσεις μεταξύ επιστημόνων και ακόμη περισσότερα δημοσιεύματα έχουν καταγραφεί σχετικά με τη χρήση και την επικινδυνότητα ή μη της Δισφαινόλης Α, μιας τεχνητώς κατασκευασμένης ουσίας που σκοπό είχαν, οι δημιουργοί της, τη μίμηση των γυναικείων ορμονών, των οιστρογόνων.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΠΩΣ Η ΟΥΣΙΑ ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ Α ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΣΕΝΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΗΝΙΑ ΣΤΑ... ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Οι επιστήμονες έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να χαρακτηρίσουν επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων την Δισφαινόλη Α, γι’ αυτό και από το 2011 απαγορεύτηκε η χρήση της στα μπιμπερό, ενώ μέχρι και σήμερα συνεχίζεται η δράση πολλών φορέων και οργανώσεων, ενάντια στη χρήση της, προκειμένου αυτή να εκμηδενιστεί, καθώς έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων που δύναται να προκαλέσει στην υγεία των ανθρώπων.

Η επικινδυνότητα της ουσίας έχει απασχολήσει και το διεθνή Τύπο.

mail disfainoli

Η Δισφαινόλη Α χρησιμοποιούταν σε μια σειρά προϊόντα καθημερινής χρήσης, κυρίως πλαστικά (μπιμπερό, μπουκάλια εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, χαρτιά αποδείξεων καταστημάτων, κινητά, κράνη μοτοσικλετών, CD κ.α.).

Για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή της το 1930 όταν αναζητούνταν συνθετικά υλικά, ικανά να μοιάζουν στα οιστρογόνα, τις θηλυκές ορμόνες. Ωστόσο, αν και γρήγορα διαπιστώθηκε η αποτυχία του «πειράματος» για φαρμακευτικούς λόγους, η χρήση της συνεχίστηκε και... μετατοπίστηκε στη χημική βιομηχανία.

Η απαγόρευση της χρήσης της άρχισε να εξαπλώνεται από το 2011 και μετά και πολλοί επιστήμονες αναρωτιούνται ακόμη και σήμερα και αναζητούν τις απαντήσεις μέσω εκτεταμένων ερευνών, για το αν όλα αυτά τα χρόνια η ανεξέλεγκτη χρήση της Δισφαινόλης Α ήταν ικανή, όχι μόνο να δημιουργήσει προβλήματα υγείας τα οποία όντως αποδίδονται σε αυτή (καρδιακές παθήσεις, αύξηση κινδύνου εμφάνισης διαβήτη), αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στη σεξουαλική ζωή του ανθρώπου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η Δισφαινόλη Α η οποία περιέχεται στο θερμοευαίσθητο χαρτί των αποδείξεων ταμειακών μηχανών, ώστε το μελάνι να είναι ορατό, μπορεί να βλάψει σοβαρά τη σεξουαλική ζωή των ανδρών. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η ουσία μπορεί να εισαχθεί στον οργανισμό όταν το άτομο πιάσει την απόδειξη και στη συνέχεια ακουμπήσει με τα χέρια το στόμα του ή καταναλώσει τροφή χρησιμοποιώντας τα χέρια του.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης ουρολόγος, Φρανκ Σόμερ με έδρα στο Βερολίνο, στον ανδρικό οργανισμό η ουσία καταστέλλει τη δράση των αρσενικών ορμονών, δίνοντας τα ηνία στα οιστρογόνα. Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της σεξουαλικής διάθεσης αλλά και σε προβλήματα στύσης.

Πλέον, έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και το κατά πόσο αυτή η ανωμαλία που προκαλεί στη σεξουαλικότητα των ανδρών η Δισφαινόλη Α, μπορεί να συνδεθεί με τη συνεχή αύξηση του ποσοστού των ομοφυλόφιλων ανδρών στον πλανήτη.