ΚΟΣΜΟΣ

Αρχαιολόγοι εντόπισαν τα Σόδομα, την πόλη της αμαρτίας

Αρχαιολόγοι εντόπισαν τα Σόδομα, την πόλη της αμαρτίας

Έπειτα από δέκα χρόνια ανασκαφών στην περιοχή Tall el – Hammam της Ιορδανίας, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι έφεραν στην επιφάνεια μια πόλη, που ενδέχεται να είναι η βιβλική πόλη της αμαρτίας, τα Σόδομα της Παλαιάς Διαθήκης!

Η πόλη συνώνυμο της αμαρτίας και της ηθικής παρεκτροπής, η οποία καταστράφηκε από πέτρες και θειάφι για να τιμωρηθούν οι αμαρτωλοί κάτοικοί της και που μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί, φαίνεται ότι ήρθε στο φως από την αρχαιολογική ομάδα του καθηγητή Steven Collins του Πανεπιστημίου Trinity Southwestern στο Νέο Μεξικό.

Όπως υποστηρίζει στο περιοδικό ο ίδιος ο καθηγητής Collins, «το Tall el-Hammam ταιριάζει με τα κριτήρια και τις περιγραφές των Σοδόμων που δίνονται από τις γραφές».

arxaiasd2

Το Tall el – Hammam είναι μια τερατωδώς μεγάλη πόλη, σύμφωνα με τον καθηγητή, που βρίσκεται στον νότο της κοιλάδας βορειοανατολικά της Νεκρής Θάλασσας και τα χαρακτηριστικά της ταιριάζουν με αυτά της πόλης κράτους που άνθησε την Εποχή του Χαλκού.

Ο αρχαιολογικός χώρος, που χρονολογείται μεταξύ του 3500 και 1540 π.Χ. οριοθετείται από ένα μεγάλο ανάχωμα που κάποτε πρέπει να περιελάμβανε δύο πόλεις, μία κάτω πόλη και μία άνω πόλη, όπου ζούσε η ελίτ.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, η ζωή στην πόλη φαίνεται να σταμάτησε στο τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να μαρτυρούν ανθρώπινη παρουσία κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Σύμφωνα με τον καθηγητή όμως, φαίνεται ότι η ζωή επέστρεψε στην πόλη 700 χρόνια μετά μιας και υπάρχουν μνημεία, πύλες, σπίτια και τείχη που ανήκουν στην εποχή του Σιδήρου (1000 - 332 π.Χ.).

Το κενό αυτό των 700 χρόνων «αποτελεί μια παράξενη εξέλιξη» για τον καθηγητή «μιας και πρόκειται για μια μεγάλη πόλη - κράτος που ήκμασε ακόμα και κατά τη διάρκεια των καταστροφικών κλιματικών αλλαγών της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού που οδήγησαν στη διάλυση πολλών πόλεων της περιοχής». Τέλος υποστηρίζει ότι «οι περαιτέρω αρχαιολογικές έρευνες αναμένεται να δώσουν φως σε αυτό το μυστήριο της εγκατάλειψης», ένα μυστήριο που η Παλαιά Διαθήκη αποδίδει στην καταστροφή της πόλης από την οργή του Θεού.

Σχετικές ειδήσεις