ΚΟΣΜΟΣ

Με πρωτοβουλία των Μέρκελ-Φάιμαν η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Με πρωτοβουλία των Μέρκελ-Φάιμαν η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Η σύγκληση από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική κρίση, την ερχόμενη Κυριακή, γίνεται έπειτα από πρωτοβουλία των καγκελαρίων της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της αυστριακής καγκελαρίας στη Βιέννη, και στο επίκεντρό της θα βρεθούν η λειτουργικότητα των "Hotspots" για την καταγραφή των προσφύγων και "λειτουργικές δράσεις επαναπροώθησης".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέσα στους κρύους μήνες του χειμώνα ύψιστο καθήκον αποτελεί η σωτηρία ανθρώπινων ζωών, το δικαίωμα του ασύλου πρέπει να διασφαλίζεται, ενώ όσοι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα χορήγησης ασύλου θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους, για το λόγο αυτό η λειτουργικότητα των "Hotspots" βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων.

Όπως αναφέρεται περαιτέρω στην ανακοίνωση, τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διασφαλίζονται με "αποτελεσματικά Hotspots" ως κέντρα καταγραφής, ενώ απαιτούνται επίσης λειτουργικές δράσεις επαναπροώθησης, οικονομική βοήθεια για την μέριμνα των προσφύγων στην περιοχή, καθώς και μια καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν -που πρόσφατα επισκέφθηκε τη Λέσβο- είχε τονίσει πως η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι αρκετά ισχυρή ώστε να τακτοποιήσει την προσφυγική κρίση με αλληλεγγύη, παρατηρώντας πως η Γερμανίδα ομόλογός του συνομιλεί για το θέμα αυτό με την Τουρκία, διεξάγονται από κοινού συνομιλίες με την Ελλάδα για τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής προσφύγων και υπάρχει στενός συντονισμός με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Ταυτόχρονα είχε ασκήσει κριτική σε εκείνες "τις άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες θέλουν να αποποιηθούν των ευθυνών τους και χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος δουλειάς για να μπορέσει κανείς να τις μεταπείσει", επισημαίνοντας ότι όσο νωρίτερα ληφθούν στην ΕΕ οι πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, τόσο γρηγορότερα θα δημιουργηθεί το αίσθημα στον πληθυσμό ότι στην Ευρώπη από κοινού μπορεί κανείς να καταφέρει κάτι.

Μόλις πριν δύο εβδομάδες ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επισκεφθεί μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό τη Λέσβο για να σχηματίσει ο ίδιος μια εικόνα της επικρατούσας εκεί κατάστασης, συμφωνώντας κατόπιν με τον Αλέξη Τσίπρα που δήλωνε χαρακτηριστικά πως "στη Λέσβο που δείχνει ένα άλλο πρόσωπο στους πρόσφυγες, στην Ελλάδα της βαθιάς κρίσης που αγωνίζεται να πείσει όλη την Ευρώπη ότι το πρόβλημα της προσφυγιάς δεν είναι πρόβλημα των Ελλήνων, των Αυστριακών, των Γερμανών, αλλά πρόβλημα όλης της Ευρώπης".

Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου στη Λέσβο είχε πραγματοποιηθεί σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είχε συμφωνηθεί κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον κ. Φάιμαν και τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει επανειλημμένα ότι η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήσει την Ελλάδα μόνη της στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, εκτιμώντας πως η κατασκευή των Hotspots, στα οποία θα αποσαφηνίζεται εάν κάποιος έχει πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο, κρίνεται απαραίτητη ώστε οι πρόσφυγες να μην φθάνουν ανεξέλεγκτα στην Κεντρική Ευρώπη.

"Εκείνοι οι οποίοι έχουν αυτή την πιθανότητα (σσ χορήγησης ασύλου), θα πρέπει και να την αποκτούν και να κατανέμονται δίκαια στην ΕΕ, ενώ οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, πρέπει να στέλνονται πίσω", έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φάιμαν.

Έκτακτη σύνοδος για το μεταναστευτικό στις 9 Νοεμβρίου

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 9 Νοεμβρίου με αντικείμενο συζήτησης τη μεταναστευτική κρίση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Δύο ημέρες μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών, στις 11 Νοεμβρίου, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στη Μάλτα για να συζητήσουν τρόπους ελέγχου των μεταναστευτικών ροών.

Σχετικές ειδήσεις