ΚΟΣΜΟΣ

Η νίκη Ερντογάν «πάγωσε» τους αναλυτές και τρομοκράτησε τις μειονότητες

Η νίκη Ερντογάν «πάγωσε» τους αναλυτές και τρομοκράτησε τις μειονότητες

Η καθαρή νίκη Ερντογάν «πάγωσε» την κοινή γνώμη και ανέτρεψε τις προβλέψεις των αναλυτών που πίστευαν ότι η αυτοδυναμία για τον Ερντογάν δεν θα έρθει.

ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Αποστολή: Μαρία Γιαχνάκη

Φαίνεται όμως, ότι η άποψη που κυριαρχούσε όλη την προεκλογική περίοδο ότι χωρίς αυτοδυναμία η χώρα θα αποσταθεροποιηθεί, τελικά φόβισε τους Τούρκους και τους έστειλε στις κάλπες.

Το μεγάλο θύμα της νίκης Ερντογάν θα είναι οι μειονοτικές ομάδες που είχαν βρει αποκούμπι στο HDP (φιλοκουρδικό κόμμα). Μετά το 49,3% που πήρε το AKP απογοητεύτηκαν οικτρά από το αποτέλεσμα αν και την τελευταία στιγμή το 10,7% κατάφερε να τους βάλει στην εθνοσυνέλευση, εξασφαλίζοντας έτσι μια παρουσία στα πολιτικά πράγματα ακόμη και εκείνη του σχεδόν παρατηρητή.

Οι Κούρδοι άλλωστε το ήξεραν και μάλιστα δια της εκπροσώπου τους, το δήλωσαν και στο Newsbomb.gr λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες τονίζοντας ότι δεν τους ήταν αρκετό το διάστημα απο τις τελευταίες εκλογές να προετοιμαστούν. Κατήγγειλαν μάλιστα ότι ο αποκλεισμός τους από τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης είχε ήδη μειώσει την δυναμική τους .

Εχουν γίνει λάθη και είμαστε αποκλεισμένοι, είχε πει η Ayse Erdem πρόεδρος του MHP στην Κωνσταντινούπολη.
Από την άλλη πλευρά το MHP, που οι ηγέτες του, ηταν σχεδόν σίγουροι για την δυναμική τους παρουσία, πλήρωσαν τα λάθη της πολιτικής τους. Δεν συμφωνούσαν να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Αυτό φαίνεται οτι ο τουρκικός λαός το φοβήθηκε και δεν επιθυμούσε με τιποτα την λύση των εθνικιστών που πρότεινε να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση με όπλα.

Το έλεγαν ξεκάθαρα: Να αφήσουμε τις συζητήσεις και να απαντήσουμε με όπλα στους τρομοκράτες . ( τρομοκράτες πάντα εννοούσαν τους Κούρδους). Ενώ σε αυτό το σημείο το AKP τόνιζε: Να θάψουν τα όπλα τους και να έρθουν να συζητήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το κεμαλικό κόμμα από την άλλη που ενίσχυσε την δυναμική του, κράτησε όλους αυτούς που ήθελαν ξεκαθάρισμα στην διαφθορά που σκεπάζει σαν ελαφρύ πέπλο τον Ερντογάν ενώ ο σουλτάνος του Βοσπόρου αυτή τη φορά ακολούθησε μια τακτική που τον έβγαλε κερδισμένο.

Αν και οι δημοσκοπήσεις έβγαζαν τον Αχμέτ Νταβούτογλου ως λειψό ηγέτη ο Ερντογάν τον άφησε σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία να κολυμπήσει στα βαθιά! Ο ίδιος δεν εμφανίστηκε πουθενά , διότι στις προηγούμενες εκλογές είχε βγει εκείνος μπροστά κάτι το οποίο μάλλον δεν λειτούργησε.

Τώρα δούλευε μόνο διπλωματικά κι άφησε τον επικεφαλής του κόμματος να κερδίσει το έδαφος που ειχε χάσει στις προηγούμενες εκλογές, διότι αν και λόγιος καθηγητής δεν κατάφερε τότε να βγάλει την δυναμική που θα κέρδιζε το λαό!
Σήμερα στην Τουρκία οι μειονότητες θρηνούν και θρηνούν γιατί γι αυτούς το όνειρο για μια δική τους αυτονομία εξανεμίστηκε χθες το βράδυ! Ανησυχούν διότι τώρα πιο πολύ από ποτέ θα διωχθούν ιδίως οι αριστεροί από το βαθύ κράτος και θα βιώνουν όπως λένε πιο πολύ από πριν τον ρατσισμό!

Μελλοντικά οι εχθροπραξίες θα ενταθούν, όπως τονίζουν από το πρωί οι αναλυτές, αφού η επαναστατική πολιτική των Κούρδων, θα μεταφερθεί κυρίως στα νότιο ανατολικά της Τουρκίας όπου αναμένεται να ανοίξει καινούριο κεφάλαιο και γι αυτούς και για τον Ερντογάν.

Τελειώνοντας με τα πολιτικά του κουτάκια εσωτερικά, ο Σουλτάνος θα ασχοληθεί με την εξωτερική του πολιτική που περιλαμβάνει και την Ελλάδα. Το τζαμί, η Θράκη και το Αιγαίο καθώς και οι εξορύξεις αλλά και η περιπολία στο Αιγαίο για την οποία πιέζει την Μέρκελ είναι ο πρωταρχικός τους στόχος.

Την ώρα που απέναντι του έχει την Ρωσία και το θέμα της Συρίας, οι πολύ καλά εκπαιδευμένοι διπλωμάτες του, θα παλέψουν για το αυτονόητο που λέει ότι η Τουρκία παίρνει αυτό που θέλει !

Και ας μην ξεχνάμε αυτό που ο Ερντογάν πρεσβεύει δια των εκπροσώπων του: όποιος δεν θέλει να ζει κάτω από την Τουρκική σημαία να εγκαταλείψει την χώρα.

Σχετικές ειδήσεις