ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία - Νταβούτογλου: «Δεν υπάρχει ηττημένος στις εκλογές»

Τουρκία - Νταβούτογλου: «Δεν υπάρχει ηττημένος στις εκλογές»

Ομιλία θριάμβου πραγματοποίησε στη μία μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (2/11) ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) Αχμέτ Νταβούτογλου, απευθυνόμενος σε οπαδούς του κόμματός του στην Άγκυρα.

Ο Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να χαιρετίσει - τρεις φορές - τον πρόεδρο της χώρας και ιδρυτή του κόμματός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν υπάρχει ηττημένος», είπε ο Νταβούτογλου και τόνισε ότι «το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, όπως κάνει από το 2002, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλα τα τμήματα της κοινωνίας».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα «νέο σύνταγμα». Είπε «εγγυόμαστε τη ζωή και την περιουσία, την ελευθερία σκέψης και θρησκείας όλων των πολιτών», αλλά τόνισε, αναφερόμενος προφανώς στην αντιπολίτευση, «η πολιτική της τρομοκρατίας και η πολιτική της άρνησης ηττήθηκε από αυτούς που λένε Ναι στη νέα Τουρκία».

Με τα περί «πολιτικής της τρομοκρατίας» εννοούσε το φιλοκουρδικό κόμμα και με την «άρνηση», το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος.

Ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Απλώς η αναθεώρηση του συντάγματος που θα θεσμοποιήσει τις αυξημένες αρμοδιότητές του ή αλλιώς τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα, απαιτεί άλλες 14 έδρες στην εθνοσυνέλευση.

Με βάση τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ έχει 316 έδρες και η απαιτούμενη πλειοψηφία για να υπερψηφιστεί η αναθεώρηση (με τρόπο που η τελική έγκριση θα γίνει με δημοψήφισμα) είναι αυτή των 330 εδρών.

Με καταμετρημένο το 99,5%, των ψήφων το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκεντρώνει 49,4% (316 έδρες) και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,4% (134 έδρες), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 11,9% (41 έδρες) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 10,7% (59 έδρες).

Σχετικές ειδήσεις