ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από αγνώστους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας

Πακιστάν: Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε από αγνώστους στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας

Ένας Πακιστανός δημοσιογράφος δολοφονήθηκε την Τρίτη (3/11) από ενόπλους αγνώστων στοιχείων στην ασταθή βορειοδυτική περιοχή της χώρας, όπου συχνά οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης γίνονται στόχοι επιθέσεων, όπως δήλωσαν αξιωματικοί της αστυνομίας.

Ο Ζαμάν Μεχσούντ, 40 ετών, δολοφονήθηκε στην απομακρυσμένη περιοχή Τανκ, στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα.

«Ο Ζαμάν Μεχσούντ οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του όταν οι ένοπλοι, οι οποίοι τον περίμεναν σε ένα σημείο του δρόμου, άνοιξαν πυρ» τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας της Τανκ, ο Ρασούλ Σαχ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο δημοσιογράφος κάλυπτε για τρεις εφημερίδες στη γλώσσα Ουρντού την περιοχή του Νότιου Ουαζιριστάν και τα περίχωρά της.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, ο Ζαφρούλ Ισλάμ, επιβεβαίωσε τη δολοφονία και διευκρίνισε ότι ο Ζαμάν Μεχσούντ τραυματίσθηκε από πέντε σφαίρες, η μια εκ των οποίων τον πέτυχε στο κεφάλι.

Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το κίνητρο του εγκλήματος. Οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν στην περιοχή τελούν υπό τη μόνιμη απειλή των ισλαμιστών ανταρτών, κυρίως των Ταλιμπάν.

Ο στρατός του Πακιστάν έχει επίσης κατηγορηθεί για διωγμούς και δολοφονίες δημοσιογράφων, ειδικά η πανίσχυρη υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, η ISI.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, στο Πακιστάν τουλάχιστον 71 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν δολοφονηθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από το 2001.

Η έκθεση αυτή του ΟΗΕ καταγγέλλει την ατιμωρησία των εγκλημάτων αυτών και κατατάσσει το Πακιστάν στην πέμπτη θέση μεταξύ των χωρών όπου καταμετρώνται οι περισσότεροι ανεξιχνίαστες υποθέσεις βίας εναντίον δημοσιογράφων.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου είναι η τέταρτη επίθεση εναντίον εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που καταγράφεται μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, μετά τις δύο δολοφονίες οι οποίες είχαν σημειωθεί στο Καράτσι (νότιο Πακιστάν) τον Σεπτέμβριο και μια επίθεση εναντίον ενός δημοσιογράφου που είχε τραυματιστεί από σφαίρες στην Πεσάβαρ, τη μεγαλούπολη του βορειοδυτικού Πακιστάν.

Σχετικές ειδήσεις