ΚΟΣΜΟΣ

Στη φυλακή 87χρονη που χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα «το μεγαλύτερο ψέμα της Ιστορίας»

Στη φυλακή 87χρονη που χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα «το μεγαλύτερο ψέμα της Ιστορίας»

Μια 87χρονη Γερμανίδα καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση από δικαστήριο του Αμβούργου επειδή ισχυρίστηκε ότι η γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί είναι «το μεγαλύτερο ψέμα της Ιστορίας», όπως αναφέρουν σήμερα τα γερμανικά μέσα.

«Το Ολοκαύτωμα είναι το μεγαλύτερο και πιο διαρκές ψέμα της Ιστορίας», είχε δηλώσει η Ούρσουλα Χάβερμπεκ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Απρίλιο στην εκπομπή Panorama του γερμανικού κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.

Σύμφωνα με την ίδια, το Άουσβιτς δεν ήταν στρατόπεδο εξόντωσης των Εβραίων, αλλά απλώς ένα στρατόπεδο εργασίας, ενώ υποστηρίζει ότι ποτέ δεν συνέβη η γενοκτονία εκατομμυρίων Εβραίων από τους ναζί.

Τώρα η 87χρονη γυναίκα, γνωστό μέλος της ακροδεξιάς στη Γερμανία, καταδικάστηκε σε δέκα μήνες φυλάκιση για «υποκίνηση σε μίσος».

Ενώπιον του δικαστηρίου η γιαγιά των ναζί, όπως την χαρακτηρίζουν τα γερμανικά μέσα, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της και ήθελε να «αποδείξει» μαζί με άλλους αρνητές του Ολοκαυτώματος ότι στο Άουσβιτς δεν σκοτώθηκε κανείς κρατούμενος στους θαλάμους αερίων.

Παράλληλα χαρακτήρισε τη γερμανική νομοθεσία που ποινικοποιεί την υποκίνηση σε μίσος και την άρνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, «νόμο με στόχο τη διαιώνιση ενός ψέματος».

Η Χάβερμπεκ, η οποία υπερασπίστηκε η ίδια τον εαυτό της, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την απόφαση του δικαστηρίου και ότι θα ασκήσει έφεση.

Η 87χρονη έχει καταδικαστεί και άλλες φορές από τη δικαιοσύνη για ανάλογες δηλώσεις, όμως αυτή ήταν η πρώτη φορά που της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης.

Το 2009 καταδικάστηκε σε πρόστιμο 2.700 ευρώ επειδή απείλησε την τότε πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Εβραίων της Γερμανίας με «ένα νέο πογκρόμ», όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild.

Στον ιστότοπό της η Χάβερμπεκ παρουσιάζεται ως μια «υπέρμαχος της επανεξέτασης της Ιστορίας» και αυτοχαρακτηρίζεται «ατρόμητη μαχήτρια της αλήθειας».

Ήταν σύζυγος του Βέρνερ Γκέοργκ Χάβερμπεκ, ενός μαχητικού ακροδεξιού που πέθανε το 1999, με τον οποίο ίδρυσε το 1963 στο Βλότο της κεντρικής Γερμανίας το Collegium Humanum, που εμφανιζόταν ως κέντρο εκπαίδευσης, όμως στην πραγματικότητα επρόκειτο για προπύργιο των αρνητών του Ολοκαυτώματος. Τέθηκε εκτός νόμου το 2008.

Σχετικές ειδήσεις