ΚΟΣΜΟΣ

Μαζί ΗΠΑ και Τουρκία εναντίον του ISIS στη Συρία

Μαζί ΗΠΑ και Τουρκία εναντίον του ISIS στη Συρία

Οι επιχειρήσεις της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον εναντίον του ISIS στη Συρία θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου. «Εδώ και καιρό συνεχίζονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή με τη συνεργασία των ΗΠΑ (…) Έχουμε κάποια σχέδια για να βάλουμε τέλος στον έλεγχο που ασκεί το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ISIS) στην περιοχή αυτή στα σύνορά μας. Όταν τα σχέδια αυτά είναι έτοιμα, οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση», δήλωσε ο Σινιρλιόγλου στο πρακτορείο Ανατολή.

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ντάες να διατηρήσει την παρουσία του στα σύνορά μας», τόνισε ο Τούρκος υπουργός. «Θα το δείτε τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία θα εξαπολύσουν μια επιχείρηση για να ασφαλίσουν εντελώς τα βόρεια σύνορα της Συρίας, ένα μέρος των οποίων ελέγχεται από τον ISIS, γεγονός που επιτρέπει τη διέλευση τζιχαντιστών που επιθυμούν να ενταχθούν στις τάξεις του.

Τα βόρεια συριακά σύνορα «έχουν κλείσει σε ποσοστό 75%. Και ξεκινάμε μια επιχείρηση με τους Τούρκους για να κλείσουμε τα εναπομείναντα 98 χιλιόμετρα», τόνισε ο Κέρι σε συνέντευξή του στο CNN.
Πάντως ούτε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ούτε ο Τούρκος ομόλογός του έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις.

Συνελήφθησαν ύποπτοι στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Στο μεταξύ η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης οκτώ Μαροκινούς που φέρονται να είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οι οποίοι, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ήθελαν να μεταβούν παράνομα στη Γερμανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις υπηρεσίες ασφαλείας, τις οποίες επικαλείται το Ανατολή, οι οκτώ συλληφθέντες έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς από την Καζαμπλάνκα και δήλωσαν στην αστυνομία ότι είναι τουρίστες και πως έχουν κλείσει δωμάτια σε ένα ξενοδοχείο.

Οι αστυνομικοί που τους έλεγξαν συνειδητοποίησαν ότι τίποτα από αυτά δεν ίσχυε και παρέδωσαν τους οκτώ άνδρες σε μια ειδική μονάδα της αντιτρομοκρατικής, η οποία εντόπισε σε έναν από αυτούς ένα έγγραφο που παρουσίαζε λεπτομερώς το δρομολόγιο που θα έπρεπε να ακολουθήσουν για να φτάσουν με τραίνο και λεωφορείο ή τραίνο ως τη Γερμανία μέσω της Ελλάδας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας.

Οι οκτώ συλληφθέντες σκόπευαν να πάνε στη Γερμανία προσποιούμενοι τους Σύρους πρόσφυγες, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές στο Ανατολή.

Σχετικές ειδήσεις