ΚΟΣΜΟΣ

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ιταλία: Τζιχαντιστές ήθελαν να επιτεθούν στο Ναό του Αγίου Πέτρου

«Κόκκινος συναγερμός» στην Ιταλία: Τζιχαντιστές ήθελαν να επιτεθούν στο Ναό του Αγίου Πέτρου

Σήμα κινδύνου έστειλε το FBI στη Ρώμη, ότι υπάρχει πιθανότητα μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχαντιστές σε γνωστά μνημεία διάφορων ιταλικών πόλεων μεταξύ των οποίων ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό αλλά και η Σκάλα του Μιλάνου.

Όπως αναφέρεται υψηλός κίνδυνος υπάρχει και σε άλλα σημεία που παρατηρείται συνωστισμός όπως ποδοσφαιρικά γήπεδα. Μετά την προειδοποίηση του FBI η Ιταλία μπήκε σε κόκκινο συναγερμό και οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό πέντε ύποπτων ατόμων τους οποίους εντόπισαν οι αμερικανικές αρχές μέσω του διαδικτύου.

«Από την Τετάρτη (18/11) το απόγευμα, οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε αναζήτηση πέντε υπόπτων, οι οποίοι φέρονται να έχουν σχεδιάσει επιθέσεις στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου και στη Σκάλα του Μιλάνου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Πάολο Τζεντινόλι και συνέχισε. «Το υπουργείο Εσωτερικών μάς έχει ενημερώσει ότι υπάρχει ο ανώτερος βαθμός συναγερμού σε όλα τα γνωστά μνημεία και τα στάδια, μέρη τα οποία έχουν σημειωθεί από το FBI ως βασικοί στόχοι», συμπλήρωσε.

Ο Τζεντινόλι τόνισε τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τις αμερικανικές υπηρεσίες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τις πληροφορίες που μας έρχονται, ιδιαίτερα όταν αυτές προέρχονται από τις ΗΠΑ». Ο Ιταλός υπουργός ζήτησε ψυχραιμία από τους πολίτες, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος να κάθονται φυλακισμένοι στα σπίτια τους, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα χαρίσουν μία μεγάλη νίκη στους τρομοκράτες.

Δύο Σύροι συνελήφθησαν στο Μπέργκαμο με πλαστά διαβατήρια

Δύο Σύροι υπήκοοι, 19 και 30 ετών, οι οποίοι προσπαθούσαν να επιβιβασθούν σε πτήση με προορισμό την Μάλτα, συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της πόλης Μπέργκαμο, κοντά στο Μιλάνο. Είχαν πλαστά διαβατήρια (νορβηγικό και αυστριακό αντίστοιχα) και στο κινητό του ενός βρέθηκαν φωτογραφίες με στρατιωτικές στολές, σύμφωνα πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ιταλίας που επικαλέστηκαν ΜΜΕ.

Στη μια από τις φωτογραφίες απαθανατίζεται ένας νέος που κρατά πολυβόλο, ο οποίος μοιάζει να είναι ο ένας από τους δυο συλληφθέντες. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διέρρευσαν, στα κινητά βρέθηκαν και φωτογραφίες από βομβαρδισμένες περιοχές.

Οι δυο άνδρες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο για κατοχή πλαστών διαβατηρίων, ενώ οι εισαγγελείς καλούνται να εξακριβώσουν αν οι δυο συλληφθέντες συνδέονται –άμεσα ή έμμεσα– με την ισλαμική τρομοκρατία.

Σχετικές ειδήσεις