ΚΟΣΜΟΣ

Νεκροί δύο Ισραηλινοί από μαχαιριές Παλαιστινίου – Επίθεση ενόπλων στη Βηθλεέμ (videos)

Νεκροί δύο Ισραηλινοί από μαχαιριές Παλαιστινίου – Επίθεση ενόπλων στη Βηθλεέμ (videos)

Ένας Παλαιστίνιος επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε θανάσιμα δύο άτομα στο ισόγειο ενός κτιρίου γραφείων στο Τελ Αβίβ - Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη, σε μια αντιισραηλινή επίθεση κοντά σε εβραϊκούς οικισμούς στα νότια της Βηθλεέμ.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας ανέφερε πως ο δράστης της επίθεσης στο Τελ Αβίβ τραυματίστηκε και έχει συλληφθεί, ενώ διευκρίνισε ότι επιτέθηκε σε πιστούς οι οποίοι συγκεντρώνονταν για την απογευματινή προσευχή σε ένα κατάστημα το οποίο πωλεί θρησκευτικά είδη για εβραίους και λειτουργεί και ως συναγωγή, στο ισόγειο του κτιρίου. Ακόμη ένα πρόσωπο τραυματίστηκε, ανέφερε η ίδια εκπρόσωπος.

Το ένα από τα θύματα ήταν περίπου 20 ετών και πέθανε επιτόπου, ενώ το δεύτερο, ένας άνδρας περίπου 50 ετών, υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Η αστυνομία του Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι 48 από τους 83 Παλαιστινίους και τον έναν Ισραηλινό Άραβα που έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες σκοτώθηκαν αφού διέπραξαν, ή αποπειράθηκαν να διαπράξουν, επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών, κυρίως με μαχαίρια, ενώ οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι κατηγορίες από μέρους Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ προσπαθεί να μεταβάλει το στάτους κβο σε ένα χώρο λατρείας, το Όρος του Ναού (ή Χαράμ αλ Σαρίφ, «Ευγενές Βουνό», όπως το αποκαλούν οι μουσουλμάνοι), όπου βρίσκεται το τέμενος αλ Άκσα, αποτέλεσε την αφορμή για το ξέσπασμα της βίας.

Οι εκδηλώσεις λατρείας μη μουσουλμάνων απαγορεύονται γύρω από το τέμενος αλ Άκσα και οι αρχές του Ισραήλ λένε πως αυτό δεν θα αλλάξει. Όμως η αύξηση των επισκέψεων εκεί τα τελευταία χρόνια από εβραίους πιστούς και υπερεθνικιστές εβραίους πολιτικούς κάθε άλλο παρά συνέβαλε να πειστούν οι Παλαιστίνιοι για την ειλικρίνεια των προθέσεων που εκφράζουν οι ισραηλινές αρχές.

Νωρίτερα σήμερα τρεις Παλαιστίνιες αποπειράθηκαν να εισβάλουν σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Στρατιωτικοί τις συνέλαβαν και ανέφεραν ότι πάνω τους βρέθηκαν τρία μαχαίρια.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία ο δράστης της επίθεσης είναι ένας Παλαιστίνιος από τη Χεβρώνα, 24 ετών.

Στο κτίριο γραφείων όπου διαπράχθηκε η επίθεση βρίσκονται τα γραφεία του ρωσικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RT.

Τρεις νεκροί και στη Βηθλεέμ

Παράλληλα, τρία ακόμη άτομα σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη, σε μια αντιισραηλινή επίθεση κοντά σε εβραϊκούς οικισμούς στα νότια της Βηθλεέμ, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε κοντά στους οικισμούς του Γκους Ετσιόν, όπου σημειώνονται συχνά παρόμοια επεισόδια, ενώ σύμφωνα με το στρατό, τουλάχιστον ο ένας από τους νεκρούς είναι Ισραηλινός.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης όταν οι δράστες, αφού άνοιξαν πυρ, διέφυγαν με ένα αυτοκίνητο παρασύροντας μια ομάδα πεζών.

Λίγο νωρίτερα, η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι οι τραυματίες ανέρχονται στους 9 και ότι τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος «εξουδετερώθηκε».

Σχετικές ειδήσεις