ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: O Πούτιν δεν απάντησε στα τηλεφωνήματά μου – Τι είπε για το πετρέλαιο

Ερντογάν: O Πούτιν δεν απάντησε στα τηλεφωνήματά μου – Τι είπε για το πετρέλαιο

Και ενώ η Μόσχα φαίνεται να έχει στριμώξει στα σχοινιά την Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την κατηγορηματική άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, «ξαναχτύπησε», καταγγέλλοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν απάντησε στα τηλεφωνήματα του.

«Μετά το περιστατικό τηλεφώνησα στον Πούτιν, όμως έως αυτή τη στιγμή ο Πούτιν δεν μου έχει απαντήσει», επισήμανε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αναχαιτίσουμε διαφορετικά αυτή την παραβίαση του εναέριου χώρου» εάν «γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για ένα ρωσικό αεροσκάφος».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία προμηθεύεται πετρέλαιο και αέριο μόνο από γνωστές πηγές, ενώ εκείνοι που την κατηγορούν ότι τα αγοράζει από το Ισλαμικό Κράτος θα πρέπει να αποδείξουν τις κατηγορίες τους.

Μιλώντας σε μια ομάδα τοπικών αξιωματούχων στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Ερντογάν είπε ακόμα πως η Τουρκία λαμβάνει μέτρα για να σταματήσει το λαθρεμπόριο πετρελαίου στα σύνορά της, κύρια πηγή εσόδων για τη μαχητική ισλαμιστική οργάνωση.

Ο Ερντογάν απέρριψε μάλιστα ως «συναισθηματικές» οι οποίες «δεν ταιριάζουν σε πολιτικούς» τις εισηγήσεις ότι θα μπορούσαν να ανασταλούν τα σχέδια με τη Ρωσία ως αποτέλεσμα της κατάρριψης ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους κοντά στη μεθόριο με τη Συρία.

Αφού τόνισε δε πως το ρωσικό μαχητικό καταρρίφθηκε την Τρίτη σε μια «αυτόματη αντίδραση», σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες που έχουν δοθεί στις ένοπλες δυνάμεις, πρόσθεσε πως «οι στρατιωτικοί κανόνες εμπλοκής της Τουρκίας είναι ένα ξεχωριστό θέμα από τις διαφωνίες με τη Ρωσία για την πολιτική στη Συρία», καταλήγοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους μετριοπαθείς αντάρτες στη Συρία, αλλά και τους Τουρκμένους μαχητές στον πόλεμο κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εντολή Μεντβέντεφ για οικονομικά αντίποινα κατά της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ζήτησε από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει μέσα σε δύο ημέρες σειρά οικονομικών μέτρων σε αντίποινα για την «επιθετική ενέργεια» της Τουρκίας.

Τα μέτρα θα αφορούν τόσο το εμπόριο, όσο και τις επενδύσεις, καθώς και την απασχόληση εργατικού δυναμικού, τον τουρισμό, τις αεροπορικές μεταφορές, ακόμη και τον πολιτισμό, διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο η συνεδρίαση του οποίου αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Ο Μεντβέντεφ κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση «να θέσει σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων, στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, αντιδρώντας στην επιθετική ενέργεια της Τουρκίας».

«Προτείνω όλα αυτά να γίνουν μέσα σε δύο ημέρες προκειμένου να περάσουμε το ταχύτερο δυνατό στις απαραίτητες διαδικασίες», διευκρίνισε.

Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, άφησε επίσης να εννοηθεί πως κοινά πρότζεκτ μπορεί να ανασταλούν, να αυξηθούν οι δασμοί, να περιοριστούν οι μετακινήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στον ρωσικό εναέριο χώρο όπως και των τουρκικών πλοίων σε ρωσικά χωρικά ύδατα. Μπορεί επίσης να επηρεαστεί η απασχόληση τουρκικών εργατικών χεριών στη Ρωσία.

Αναφέρθηκε ακόμα σε πιθανούς περιορισμούς στις εισαγωγές τουρκικών διατροφικών προϊόντων, ενώ το υπουργείο Γεωργίας είχε ανακοινώσει από σήμερα (26/11) το πρωί μια ενίσχυση των ελέγχων, επισήμως για υγειονομικούς λόγους.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, «οι συμφωνίες και τα επενδυτικά σχέδια μπορεί να παγώσουν ή απλούστατα να εγκαταλειφθούν».

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ δήλωσε πως η Ρωσία μπορεί να επιβάλει διάφορους οικονομικούς περιορισμούς την Τουρκία, μεταξύ των οποίων μέτρα για τον περιορισμό του σχεδιαζόμενου αγωγού αερίου TurkStream.

Ο Ουλουκάγεφ δήλωσε πως οι περιορισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης περιορισμούς στις πολιτικές πτήσεις προς και από την Τουρκία και τη διακοπή των προετοιμασιών για τη δημιουργία μιας Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.

Η τουρκική αεροπορία κατέρριψε την Τρίτη κοντά στη μεθόριο με τη Συρία ένα ρωσικό βομβαρδιστικό Su-24 που επέστρεφε από αποστολή μάχης. Η Άγκυρα δηλώνει πως το μαχητικό πετούσε στον εναέριο χώρο της και ότι το είχε προειδοποιήσει «δέκα φορές μέσα σε πέντε λεπτά», ενώ η Μόσχα υποστηρίζει πως το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το συριακό έδαφος και δεν έλαβε προειδοποίηση προτού χτυπηθεί.

Ένας από τους δύο πιλότους που επέβαιναν στο πολεμικό αεροσκάφος σκοτώθηκε από το έδαφος ενώ έπεφτε με αλεξίπτωτο, σύμφωνα με τη Μόσχα. Ο δεύτερος επέστρεψε στη βάση του έπειτα από δύο επιχειρήσεις διάσωσης που κόστισαν τη ζωή σε έναν Ρώσο πεζοναύτη.

Σχετικές ειδήσεις