ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ καλύπτει την Άγκυρα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο; (video)

Το ΝΑΤΟ καλύπτει την Άγκυρα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο; (video)

Το ΝΑΤΟ, το οποίο είχε ήδη λάβει μέτρα στήριξης της Τουρκίας λόγω των συγκρούσεων στα σύνορα της, θα αυξήσει περαιτέρω, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, τη βοήθειά του προς αυτή τη σύμμαχο χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο!

«Θα εργασθούμε για πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Τουρκίας», υποσχέθηκε ο Στόλτενμπεργκ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογράμμισε πάντως ότι η συμμαχία έχει αποφασίσει «εδώ και μερικά χρόνια» να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ.

Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε πως «αυτό δεν συνδέεται με το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας», όταν ένα τουρκικό καταδιωκτικό κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό που, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Οι σύμμαχοι είχαν αποφασίσει να ενισχύσουν την τουρκική αντιαεροπορική άμυνα αναπτύσσοντας το 2012 αντιπυραυλικές συστοιχίες Patriot κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Όμως τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ και η Γερμανία απέσυραν τις δύο συστοιχίες τους. Παραμένει σε λειτουργία μόνο μία συστοιχία, η οποία έχει αναπτυχθεί από την Ισπανία στα Άδανα (νότια Τουρκία).

«Τους τελευταίους μήνες ενισχύσαμε την αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ. Εκτός από τις συστοιχίες των Patriot, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μαχητικά αεροπλάνα στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ και "η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει μερικά αεροσκάφη" επίσης, διευκρίνισε.

Η Γερμανία και η Δανία έστειλαν πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Λόγω της αστάθειας στην περιοχή, που αυξήθηκε από την επέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το ΝΑΤΟ έχει στείλει γύρω στα δέκα πολεμικά πλοία στην περιοχή αυτή της Μεσογείου.

«Όλα αυτά είναι εύστοχα» δεδομένης της κατάστασης στην περιοχή, η οποία σηματοδοτείται από «μια άνοδο του βίαιου εξτρεμισμού», δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

«Θα συζητήσουμε στη διάρκεια της συνόδου για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία και να παρέχουμε διαφόρων ειδών μέτρα ασφάλειας», δήλωσε.

«Περιμένω και από άλλους συμμάχους να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις, περιμένω νέες αποφάσεις μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε για παράδειγμα να στείλει στην Τουρκία αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης Awacs, τα οποία είχαν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα κατά την κορύφωση της ουκρανικής κρίσης για την αξιολόγηση της κατάστασης επί του πεδίου. «Επιτρέπουν να έχουμε καλές πληροφορίες και τα ραντάρ τους μπορούν να βλέπουν πολύ πέραν του τουρκικού εδάφους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τι λέει ο Στόλντεμπεργκ για τις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γ. Στόλντεμπεργκ σε συνέντευξή του στο CNN αρνήθηκε προκλητικά πάντως να απαντήσει για τις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο εναντίον της Ελλάδας, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου!

Σχετικές ειδήσεις