ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Τρεις νεκροί κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε σπίτι ύποπτου ισλαμιστή

Λίβανος: Τρεις νεκροί κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε σπίτι ύποπτου ισλαμιστή

Ένας ύποπτος ισλαμιστής μαχητής και δύο μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν σήμερα στο βόρειο Λίβανο, όταν ο ύποπτος πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του και ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια εφόδου του στρατού στο σπίτι του.

Η έφοδος αυτή ήταν η τελευταία σε μια σειρά εφόδων σε όλη τη χώρα για τη σύλληψη τζιχαντιστών, μετά την ανάληψη της ευθύνης από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δύο επιθέσεων αυτοκτονίας από τις οποίες σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο και κατοικημένη περιοχή στην Βηρυτό τον Νοέμβριο.

Η έφοδος πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ντέιρ Αμαρ, βορειοανατολικά της Τρίπολης. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν η σύζυγος και η μητέρα του υπόπτου, ο οποίος ονομαζόταν Μοχάμεντ Χάμζε, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τουλάχιστον 10 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ τους τέσσερα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι ο Χάμζε ανήκε σε οργάνωση που είχε δηλώσει πίστη στο ΙΚ.

Δικαστήριο του Λιβάνου την περασμένη εβδομάδα απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος 26 ατόμων για συμμετοχή στην οργάνωση ΙΚ, 23 από τα οποία είχαν άμεση σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βηρυτό, στόχων των οποίων ήταν σιιτικό προάστιο.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία επεκτείνεται εκτός συνόρων μερικές φορές, στη μικρότερη γειτονική της χώρα, με βομβιστικές επιθέσεις εξτρεμιστών σουνιτών εναντίον σιιτών, πυροβολισμούς μεταξύ ενόπλων που υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη Συρία, καθώς και μεταξύ του στρατού και των ισλαμιστών.

Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία απελευθέρωσε την Τρίτη 16 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου, τα οποία κρατούσε από τον Αύγουστο του 2014, μετά την εισβολή για λίγες ημέρες της οργάνωσης αυτής και του ΙΚ στη συνοριακή πόλη Αρσαλ του Λιβάνου, με αντάλλαγμα για την απελευθέρωση φυλακισμένων ισλαμιστών.