ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Δεν έριξαν τρομοκράτες το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος στο Σινά

Αίγυπτος: Δεν έριξαν τρομοκράτες το ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος στο Σινά

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ανάμειξη των τζιχαντιστών στην τρομοκρατική επίθεση του ρωσικού αεροσκάφους στην οποία και οι 224 επιβαίνοντες σκοτώθηκαν στη χερσόνησο του Σινά, στις 31 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές.

Το υπουργείο πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσε ότι ολοκλήρωσε την προκαταρκτική έρευνα για τη συντριβή και αποφάνθηκε ότι δεν έχει βρει μέχρι τώρα αποδείξεις εγκληματικής ενέργειας.

«Η ερευνητική επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν έχει βρει τίποτε που να δείχνει οποιαδήποτε παράνομη επέμβαση η τρομοκρατική δράση», ανακοίνωσε το υπουργείο.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι ερευνητές της που μετέβησαν στο σημείο της συντριβής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια. Εμπειρογνώμονες από δυτικές χώρες και κυβερνήσεις συμφώνησαν ομόφωνα με την εκδοχή αυτή και δήλωσαν ότι το Airbus Α321 που ανήκε στην εταιρία Metrojet πιθανόν κατερρίφθη από βόμβα.

Το αιγυπτιακό παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση δηλώνοντας ότι είχε τοποθετήσει μια μικρή βόμβα μέσα στο αεροσκάφος και ότι η ενέργεια αυτή ήταν απάντηση στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Η συντριβή έπληξε την τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου, που είναι ακρογωνιαίος λίθος της οικονομία της. Το αεροπλάνο είχε απογειωθεί από το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, έναν δημοφιλή προορισμό των ρώσων και βρετανών παραθεριστών. Η συντριβή προκάλεσε επίσης σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια του αεροδρομίου, με τη Ρωσία και τη Βρετανία να αναστέλλουν τις πτήσεις για το Σαρμ ελ-Σέιχ.

Η Αίγυπτος είναι αντιμέτωπη εδώ και δύο χρόνια με μια ισλαμιστική εξέγερση στη χερσόνησο του Σινά στην οποία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί.

Σχετικές ειδήσεις