ΚΟΣΜΟΣ

Στιγμές 2015: Η Βαλτιμόρη της Οργής (vid)

Στιγμές 2015: Η Βαλτιμόρη της Οργής (vid)

Βαλτιμόρη, 12 Απριλίου 2015. Ένας Αφροαμερικανός, ο Φρέντι Γκρέι, συλλαμβάνεται από τις αρχές και οδηγείται με χειροπέδες σε αστυνομική κλούβα. Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, οι αστυνομικοί τον βγάζουν από την κλούβα σε κωματώδη κατάσταση, με τη σπονδυλική του στήλη σπασμένη. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, ο Γκρέι υποκύπτει στα τραύματά του. Η θρυαλλίδα της οργής ανάβει ξανά στις ΗΠΑ, 47 χρόνια μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου

«Ένας αιώνας να φτιαχτεί, μία στιγμή να σπάσει» (Κινεζικό ρητό)

Το πρωτοσέλιδο του περιοδικού TIME συγκλονίζει. Αστυνομικοί με ρόπαλα κυνηγούν διαδηλωτή. Η φωτογραφία δεν έχει τραβηχτεί το 1968, όταν η Βαλτιμόρη σείστηκε από τις ταραχές που προκάλεσε η δολοφονία του ανθρώπου που «είχε το όνειρο» για μια καλύτερη Αμερική. Τότε που έξι άτομα είχαν δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τις Αρχές, 700 ακόμη είχαν τραυματιστεί, ενώ πάνω από 1.000 καταστήματα κι επιχειρήσεις είχαν υποστεί βανδαλισμούς.

baltimore cover final

Έξι αστυνομικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αντιμετωπίζοντας στο εξής βαριές ποινές.

Ο Ομπάμα είδε την κρίση να έρχεται. Όμως, όπως και στην περίπτωση του Ισλαμικού Κράτους τα αντανακλαστικά της Ουάσιγκτον ήταν αργά, θυμίζοντας σε όλους πως η νωχελικότητα σε τέτοιου είδους περιστατικά καθίσταται συνώνυμο της συνενοχής. «Το να πεθαίνουν Αφροαμερικανοί στα χέρια της αστυνομίας έχει καταστεί μια βραδέως εξελισσόμενη κρίση στην Αμερική», θα πει ο ίδιος πολύ αργότερα on camera, φανερά προβληματισμένος.

Η πόλη του Έντγκαρ Άλαν Πόε γνωρίζει πολύ καλά τι θα πει αστυνομική βία: σύμφωνα με την εφημερίδα Baltimore Sun, από το 2011 έως το 2014 υπήρξαν πάνω από 100 άνθρωποι, θύματα της αστυνομικής βίας. «Ποτέ δεν μπορέσαμε να ανακάμψουμε από τη βία του ’68», δηλώνει προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Τζακ Γιάνγκ.

Στις 27 Απριλίου η φλόγα άναψε, αμέσως μετά την κηδεία του νεαρού Γκρέι. Εμπρησμοί, βανδαλισμοί, επεισόδια, ξύλο, προσαγωγές και συλλήψεις. Η δήμαρχος Στέφανι Ρώλινγκς-Μπλέικ χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «κακοποιούς», τη στιγμή που στους δρόμους είχαν κατέβει, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Στις ΗΠΑ της ελευθερίας, της ανάπτυξης, των νέων θέσεων εργασίας και της χαμηλής ανεργίας, οι αριθμοί ευημερούν σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το οξύμωρο; Ο ρατσισμός δεν αφορά μόνον τη φυλή, το εάν είναι κάποιος λευκός, κίτρινος ή μαύρος. Άλλωστε οι Αφροαμερικανοί κατέχουν εδώ και χρόνια σημαντικές θέσεις και αξιώματα στη Βαλτιμόρη. Πολλοί δε από αυτούς, όπως επισημαίνει το TIME, προέρχονται από τα υποβαθμισμένα προάστια της πόλης. Ο ρατσισμός αφορά πλέον και την κοινωνική τάξη. Από τη μιά πλευρά, τα πλούσια προάστια με τους εύπορους και τους έχοντες και από την άλλη οι φτωχογειτονιές σαν κι αυτή που μεγάλωσε ο Φρέντι Γκρέι, με τους «Άθλιους».

1968 – 2015. 47 χρόνια μετά το θάνατο του δρ. Κινγκ το τέρας του ρατσισμού στάθηκε ξανά στα πόδια του. Κι εκεί, κάπου απέναντι στα οπλισμένα χέρια που αποζητούν βία και αίμα, στα ρόπαλα, τα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες, το «όνειρο» του χαρισματικού αυτού ανθρώπου μετατρέπεται στον χειρότερο εφιάλτη.

Σχετικές ειδήσεις