ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νεκρός ο καταζητούμενος πιστολέρο του Τελ Αβίβ

Ισραήλ: Νεκρός ο καταζητούμενος πιστολέρο του Τελ Αβίβ

Ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις σκότωσαν την Παρασκευή (08/01), έπειτα από ανταλλαγή πυρών, τον Ισραηλινό Άραβα Νασχάτ Μελχέμ, καταζητούμενο και φερόμενο ως δράστη της επίθεσης που συνέβη την Πρωτοχρονιά στο Τελ Αβίβ, στην οποία σκοτώθηκαν τρία άτομα.

Με το θάνατο του φερόμενου ως δράστη έληξε το ανθρωποκυνηγητό που είχαν εξαπολύσει για μια εβδομάδα οι αρχές, χωρίς όμως ακόμη να έχουν διαλευκανθεί τα κίνητρα του.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες του πτώματος του Μελχέμ, που έδειχναν ένα οπλοπολυβόλο να βρίσκεται δίπλα του, έξω από ένα τέμενος, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, στο χωριό Αραρά στο βόρειο Ισραήλ, όπου κρυβόταν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, με ανακοίνωση του, συνεχάρη τις αστυνομικές αρχές, που όπως τόνισε, εργάστηκαν "ακούραστα, μεθοδικά και με επαγγελματισμό για να εντοπίσουν και να σκοτώσουν τον τρομοκράτη".

Όπως υπογραμμίζει η ανακοίνωση της αστυνομίας, μέλη ειδικών δυνάμεων ασφαλείας, περικύκλωσαν τον δράστη σε ένα κτίριο στο χωριό Αραρά, από όπου καταγόταν ο Μελχέμ, και τον σκότωσαν όταν αυτός βγήκε έξω ανοίγοντας πυρ εναντίον τους. Δεν υπήρξαν απώλειες ανάμεσα στα μέλη των ειδικών δυνάμεων στην αστυνομική επιχείρηση.

Ο Μελχέμ, 31 ετών σύμφωνα με την αστυνομία, ταυτοποιήθηκε από τους συγγενείς του έπειτα από τη δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού που κατέγραψαν κάμερες ασφαλείας, με τον δράστη να φέρεται να εξαπολύει επίθεση σε ένα κεντρικό εστιατόριο στην ισραηλινή πρωτεύουσα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, και έναν οδηγό ταξί, το αυτοκίνητο του οποίου χρησιμοποίησε για να αποδράσει.

Ο Μελχέμ είχε εκτίσει τετραετή ποινή φυλάκισης για επίθεση εναντίον ενός ισραηλινού στρατιώτη, σύμφωνα με τον δικηγόρο του και συγγενή του Σαμί Μελχέμ, ο οποίος τον περιέγραψε ως διανοητικά ασταθή.

"Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο και πρωτοφανές περιστατικό κατά το οποίο ένας ένοπλος εξαπέλυσε το δολοφονικό του μένος αδιακρίτως στο κέντρο ενός πολυσύχναστου δρόμου", είχε δηλώσει η εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούμπα Σάμπρι με ανακοίνωση της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το συμβάν ενδεχομένως να διαφέρει από το πρόσφατο κρούσμα επιθέσεων Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών.

Σε αντιστοιχία με τις αμφιταλαντεύσεις των αρχών σχετικά με τα κίνητρα του δράστη, ο Νετανιάχου είχε χαρακτηρίσει τον φυγά "δολοφόνο" και όχι "τρομοκράτη" σε ανακοινώσεις του.

Όπως ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο εντοπισμός του Μελχέμ έγινε χάρη στις ανακρίσεις πέντε ανθρώπων, που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συνεργοί του δράστη και έχουν συνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Οι ισραηλινές αρχές δεν σχολίασαν άμεσα τις αναφορές αυτές.