ΚΟΣΜΟΣ

Επιδρομή του ισραηλινού στρατού σε παλαιστινιακό πανεπιστήμιο (Pics)

Επιδρομή του ισραηλινού στρατού σε παλαιστινιακό πανεπιστήμιο (Pics)

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα επιδρομή στο παλαιστινιακό πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ, κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατάσχεσε υλικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και προκάλεσε ζημιές, ανακοίνωσε το πανεπιστήμιο.

«Μεγάλος αριθμός στρατιωτών εισέβαλε βίαια στις 02:30 το πρωί στο πανεπιστήμιο, κατέστρεψε κλειδαριές και μπήκε σε 3 κτίρια, απαγορεύοντας στους φύλακες του πανεπιστημίου να πλησιάσουν», διευκρίνισε ο Γασάν Χατίμπ, αντιπρόεδρος του Μπιρ Ζέιτ.

Το πανεπιστήμιο που βρίσκεται στη Ραμάλα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967.

Ο ισραηλινός στρατός κατάσχεσε κυρίως εξοπλισμό πληροφορικής, μεγάφωνα και άλλον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε το συμβούλιο των φοιτητών. Φοιτητικός συνασπισμός που ήταν προσκείμενος στους ισλαμιστές είχε αναβάλει τον περασμένο Απρίλιο τις εκλογές στους κόλπους του συμβουλίου αυτού.

Στη σελίδα του στο Facebook, το πανεπιστήμιο ανάρτησε φωτογραφίες που δείχνουν αίθουσες κατεστραμμένες, κυρίως αυτές που χρησιμοποιούσε το φοιτητικό συμβούλιο. Ό,τι υπήρχε μέσα στα ντουλάπια όπως και υπολογιστές, των οποίων οι σκληροί δίσκοι είχαν αφαιρεθεί, κείτονταν στο πάτωμα.

Ο Χατίμπ κατήγγειλε «παραβίαση του πανεπιστημίου, που αντιβαίνει πλήρως στο διεθνές δικαίωμα το οποίο διακηρύσσει την ιερότητα των σχολικών ιδρυμάτων».

قامت قوة من جيش الاحتلال تقدر ب 15 عشر سيارة عسكرية باقتحام الحرم الجامعي في تمام الساعة 50 :02 فجر هذا اليوم .تم اقتحا...

Posted by ‎Birzeit University | جامعة بيرزيت‎ on Sunday, January 10, 2016

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την επιδρομή και δήλωσε ότι κατασχέθηκε «υλικό προπαγάνδας της Χαμάς» καθώς συνιστά «υποκίνηση στη βία», ενώ μια επανάληψη των βίαιων επεισοδίων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει καταγραφεί από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο εξοπλισμός που κατασχέθηκε ανήκε σε όλα τα φοιτητικά συνδικάτα που έχουν διασυνδέσεις με διάφορα πολιτικά κόμματα, από την αριστερά έως τους ισλαμιστές, δήλωσε ο Χατίμπ.

Η τελευταία επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ ήταν τον Ιούνιο του 2014.

اقتحمت قوات الاحتلال حرم جامعة بيرزيت وصادرت ممتلكات من مخازن الكتل الطلابية

Posted by ‎Birzeit University | جامعة بيرزيت‎ on Sunday, January 10, 2016

Σχετικές ειδήσεις