ΚΟΣΜΟΣ

David Bowie: Ο θρύλος με τα χίλια πρόσωπα και την ταραχώδη ζωή

David Bowie: Ο θρύλος με τα χίλια πρόσωπα και την ταραχώδη ζωή

Ο εμβληματικός και ταλαντούχος David Bowie δεν είναι πια στη ζωή. Μετά από 18μηνη μάχη με την επάρατο νόσο, ο θρύλος David Bowie «έφυγε» στα 69 του χρόνια, λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του νέου του δίσκου, αποκρύπτοντας την ασθένεια του από όλους.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΘΡΗΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΜΟ ΕΝΟΣ ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ – ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του μουσικού στο Facebook, σκορπίζοντας τη θλίψη στους απανταχού θαυμαστές του.

«Ο David Bowie πέθανε ειρηνικά σήμερα, με την οικογένειά του γύρω του, μετά από μια θαρραλέα μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο. Πολλοί θρηνείτε μαζί μας την απώλεια, σας ζητούμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα των στιγμών κατά τη διάρκεια του πένθους».

Τα σεξουαλικά όργια και η ταραχώδης ζωή

Ο θρύλος της ροκ και της ποπ στα 69 χρόνια ζωής είχε πολλές «ρομαντικές» περιπέτειες, ενώ από το κρεβάτι του πέρασαν ουκ ολίγες διασημότητες!

David Bowie and Susan Sarandon

Βιβλίο για τη ζωή του αποκαλύπτει ότι ο David Bowie είχε σχέσεις με την Elizabeth Taylor, την Marianne Faithfull, την Bianca Jagger, την Susan Sarandon και τηνOla Hudson – τη μητέρα του κιθαρίστα των Guns 'N Roses, Slash. Μάλιστα, ο τραγουδιστής ήταν τόσο άτακτος... που – όπως αποκάλυψε η πρώην σύζυγός του Angie Bowie – την ημέρα του γάμου του συμμετείχε μαζί με τη σύζυγό του σε... όργιο!

110116164719 9112

Μάλιστα, η πρώην σύζυγος του Ντέιβιντ Μπάουι και μητέρα του γιου του Ντάνκαν αποφάσισε να συνεχίσει τα γυρίσματα της εκπομπής τηλεριάλιτι Celebrity Big Brother παρά το θάνατο του θρυλικού καλλιτέχνη.

Η 66χρονη Άντζι, η οποία πήρε διαζύγιο από τον Ντέιβιντ Μπάουι το 1980 έπειτα από 10 χρόνια γάμου, ενημερώθηκε για τον θάνατο του πρώην της συζύγου στο πλατό της εκπομπής, όπου είθισται οι συμμετέχοντες να μην έχουν καμία επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης ή με την οικογένειά τους.

«Μετά την θλιβερή είδηση του θανάτου του Ντέιβιντ Μπάουι σήμερα το πρωί, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Άντζι Μπάουι ενημερώθηκε χωρίς την παρουσία καμερών από τους εκπροσώπους της» επισήμανε το δίκτυο σε ένα δελτίο τύπου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ίδια έλαβε την απόφαση να συνεχίσει στο πρόγραμμα. Η απόφασή της να παραμείνει είναι απόλυτα δική της επιλογή και μπορεί να αποχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή αλλάξει γνώμη. Επιπλέον, θα λάβει την απαραίτητη υποστήριξη εφόσον τη χρειαστεί» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Άντζι Μπάουι είχε πει στους συμπαίχτες της στο Big Brother ότι δεν είχε συναντήσει τον πρώην της σύζυγο εδώ και δεκαετίες και προσπαθούσε να τον αποφύγει, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Δείτε πώς τον αποχαιρέτησε η σύζυγός του Iman

Χιλιάδες λουλούδια στη μνήμη του

Με δάκρυα στα μάτια οι θαυμαστές του Ντέιβιντ Μπάουι συγκεντρώθηκαν έξω από την οικία του θρυλικού καλλιτέχνη στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, για να αφήσουν λίγα λουλούδια και να ανάψουν κεριά στη μνήμη του.

«Νιώθω απόγνωση, όπως όλος ο κόσμος» είπε η Πενελοπί Μπαζιέ, 33 ετών, μία Γαλλίδα που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της για την απώλεια του Βρετανού τραγουδιστή της ροκ μουσικής, ο οποίος απεβίωσε χθες χτυπημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 69 ετών.

davidbowie

Ορισμένοι έσπευσαν έξω από το σπίτι του πριν από το ξημέρωμα, αμέσως μόλις έμαθαν τη δυσάρεστη είδηση.

«Ξύπνησα τον σύζυγό μου, του είπα "Στιβ, ο Ντέιβιντ Μπάουι πέθανε"», περιέγραψε η Μισέλ Λυν, που έσπευσε για να αποτίσει φόρο τιμής στον καλλιτέχνη πριν καν πάει στη δουλειά της, ενώ είχε φωτογραφίες του Μπάουι στην τσάντα της.

«Ανέκαθεν τον θαύμαζα, οι φίλοι μου επίσης. Το βλέπαμε στις φωτογραφίες ότι είχε αδυνατίσει πολύ, ανησυχούσαμε, όμως δεν σκέφτεσαι πάντα αυτό που μπορεί να έρθει... Ήταν ένας θαυμάσιος καλλιτέχνης από κάθε άποψη, πάντα μπροστά από την εποχή του» προσέθεσε η ίδια, η οποία αφηγήθηκε ότι πήγαινε συχνά να τον δει σε συναυλίες, την πρώτη φορά στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν.

«Συγκλονίστηκα» τότε, τόνισε.

davidbowie4

Μπροστά από το κτίριο στην οδό Λαφαγιέτ στο Σόχο, βρίσκονται δεκάδες μπουκέτα λουλουδιών, κεριά, σημειώματα με μηνύματα για τον Μπάουι.

«Αντίο, Ντέιβιντ» αναγράφεται στο σημείωμα της Πενελοπί.

«Σε ευχαριστούμε Ντέιβιντ που οι Θεοί μας ευλόγησαν όλους» γράφει ένας άλλος θαυμαστής του, ο πρώτος που άφησε το σημείωμά του, πριν καν ξημερώσει, μαζί με ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα και ένα κερί κοντά στην είσοδο του κτιρίου.
Η Χορχίνα Μπερόσπε, μία Ισπανίδα ηλικίας 45 ετών διαμένει στη συνοικία. Προτού μεταβεί έξω από το κτίριό του άκουσε τα τραγούδια του για μία ώρα. Δηλώνει ότι είναι «πολύ θλιμμένη».

«Ήταν ένας εξαιρετικός μουσικός, περιστοιχισμένος από εξαιρετικούς συνεργάτες. Μεγάλωσα με εκείνον, με συνάρπαζε από τότε που ήμουν μικρή» υπογράμμισε, ενώ πολλοί γείτονές του πηγαινοέρχονται σκυθρωποί και χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
«Πολλοί τον αντέγραψαν, ωστόσο κανείς πραγματικά δεν έφθασε στο επίπεδό του» επισήμανε ένας άλλος θαυμαστής του, που δε μπορεί να ξεπεράσει το σοκ του αναπάντεχου θανάτου αυτού του «τεράστιου» μουσικού.

New Picture

Έφυγε δύο ημέρες μετά την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ

Ο θάνατος του Ντέιβιντ Μπάουι ήρθε δύο ημέρες μετά την κυκλοφορία, την Παρασκευή, του 25ου άλμπουμ του, "Blackstar", την ημέρα των 69ων γενεθλίων του. Αληθινός καλλιτέχνης χαμαιλέοντας, αποδείκνυε στο άλμπουμ αυτό ότι ήταν πάντα αποφασισμένος να εκπλήσσει, αφήνοντας τον εαυτό του να κινηθεί σε σαγηνευτικούς τζαζ πειραματισμούς.

Οι φόροι τιμής στην εξαιρετική σταδιοδρομία του καλλιτέχνη κατέκλυσαν σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο από τους φαν του από τον κόσμο της μουσικής όσο και από πολιτικούς.

Πάγωσε το Χόλιγουντ

Την θλίψη τους για την απώλεια του σημαντικού καλλιτέχνη εξέφρασαν πολλοί τραγουδιστές και μουσικοί.

- Ο Πολ Μακάρτνεϊ: «ο Ντέιβιντ ήταν ένας μεγάλος σταρ και λατρεύω τις στιγμές που περάσαμε μαζί. Η μουσική του έπαιξε έναν αποφασιστικό ρόλο στη βρετανική μουσική σκηνή και είμαι υπερήφανος καθώς σκέφτομαι την επιρροή που είχε στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα».

- Οι Ρόλινγκ Στόουνς: «Νιώθουμε σοκ και βαθιά θλίψη για τον θάνατο του αγαπημένου μας φίλου Ντέιβιντ Μπάουι. Ήταν ένας τόσο υπέροχος και ευγενικός άνθρωπος και (ταυτόχρονα) ένας εξαιρετικός και γνήσιος καλλιτέχνης».

- Η Μαντόνα: «Είμαι καταρρακωμένη». «Ταλαντούχος. Μοναδικός. Ιδιοφυής. Ένας άνδρας που ήρθε από κάπου αλλού. Το πνεύμα σου θα ζει για πάντα».

- Ο Ίγκι Ποπ: «Η φιλία με τον Ντέιβιντ ήταν το φως της ζωής μου. Δεν έχω γνωρίσει ποτέ ξανά κάποιον τόσο ιδιοφυή. Ήταν ο καλύτερος».

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ευχαριστεί τον Ντέιβιντ Μπάουι επειδή «βοήθησε να πέσει το Τείχος» του Βερολίνου

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας ευχαρίστησε σήμερα με ένα tweet τον Ντέιβιντ Μπάουι επειδή «βοήθησε να πέσει το Τείχος» του Βερολίνου με τους μυθικούς Heroes, ένα τραγούδι-σήμα κατατεθέν της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

«Στο επανιδείν, Ντέιβιντ Μπάουι. Βρίσκεσαι τώρα ανάμεσα στους #Heroes. Ευχαριστούμε που βοήθησες να πέσει το Τείχος», έγραψε το υπουργείο.

Το τραγούδι αυτό γράφτηκε ενώ ο Μπάουι ζούσε στο Βερολίνο, στα τέλη της δεκαετίας του 1970, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τη δόξα και την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά.

Εκείνη την εποχή είχε δει ένα ερωτευμένο ζευγάρι να αγκαλιάζεται στη βάση του Τείχους του Βερολίνου, μια σκηνή που ξαναβρίσκουμε στους "Heroes" ως μια έκκληση στον έρωτα να υπερβεί τις διαιρέσεις:

«Θυμάμαι, όρθιος στη βάση του Τείχους, και τα πυροβόλα να ρίχνουν πάνω από τα κεφάλια μας και εμάς να αγκαλιαζόμαστε σαν τίποτα να μην μπορούσε να συμβεί».

Τραγούδησε επίσης το τραγούδι αυτό σε μια συναυλία στο Ράιχσταγκ, όχι μακριά από το Τείχος το 1987, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι του ανατολικού Βερολίνου κατάφεραν να το ακούσουν από τη δική τους πλευρά του λεγόμενου Σιδηρού Παραπετάσματος.

Bowie At Berlin Wall

(Ο Μπάουι στο Τείχος του Βερολίνου)

«Μουσικός-χαμαιλέοντας και ακούραστος πειραματιστής»

Γνήσιος καλλιτέχνης-χαμαιλέων, πρόλαβε να δει το "Blackstar", το 25ο άλμπουμ του στην πλούσια καριέρα του, να κυκλοφορεί την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ημέρα των 69ων γενεθλίων του.

Ο τραγουδιστής και συνθέτης που έχτισε την καριέρα του πάνω σε διαδοχικές μετενσαρκώσεις, μέσω των χαρακτήρων του Ζίγγι Στάρνταστ, του Αλαντίν Σέιν ή του Λεπτού Λευκού Δούκα, ήταν ένας πολυσχιδής οραματιστής, μια προσωπικότητα που σίγουρα θα επηρεάσει γενιές καλλιτεχνών.

Το ίδιο άνετος με τον Μπέκετ και τον Νίτσε όσο και με τους φίλους του Λου Ριντ και 'Ιγκι Ποπ, ο Μπάουι πέρασε τη ζωή του πειραματιζόμενος πάνω σε πολλά είδη μουσικής, κάνοντας συχνά περιηγήσεις στο χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου, της μόδας, στη ζωγραφική.

Συνεχίζει να εμπνέει τόσο τη νοικοκυρά που σιγοτραγουδά τα κομμάτια του στο σουπερμάρκετ, όσο και τη νεαρή επαναστάτρια που ακολουθεί το ερμαφρόδιτο και διαταραγμένο παρουσιαστικό του της δεκαετίας του 1970.

Η επιτυχία του μετριέται σε πωλήσεις δίσκων, οι οποίες ξεπερνούν τα 140 εκατομμύρια, ή μέσω της επιρροής που συνεχίζει να ασκεί στους συναδέλφους του, από τη Λέιντι Γκάγκα έως τα συγκροτήματα των Πλασέμπο ή των Μπλερ. Και πόσοι τραγουδιστές μπορούν να προσελκύσουν ένα και πλέον εκατομμύριο επισκέπτες στην αναδρομική έκθεση που διοργανώνεται γι' αυτούς και μόνο, όπως έγινε στην έκθεση "David Bowie Is" που εγκαινιάστηκε το 2013 στο Λονδίνο;

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1947 σε μια φτωχή οικογένεια του Μπρίξτον, μιας λαϊκής γειτονιάς του νότιου Λονδίνου. Σε ηλικία 16 ετών, σε έναν καβγά, το αριστερό του μάτι θα τραυματιστεί σοβαρά. Ο Ντέιβιντ θα διατηρήσει μια διεσταλμένη κόρη δίνοντας την παράξενη εντύπωση ότι το χρώμα του δεξιού ματιού του είναι διαφορετικό από αυτό του αριστερού.

Εκείνη την περίοδο παρατάει το σχολείο και αρχίζει τη μουσική του καριέρα. Η πρώτη επιτυχία θα έρθει το 1969 με το "Space Oddity", μια μπαλάντα που έγινε θρυλική και αναφέρεται στην ιστορία του Μέιτζορ Τομ, ενός αστροναύτη που χάνεται στο διάστημα.

Ακούστε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του διάσημου τραγουδιστή σε ένα βίντεο:

Επιτυχία στις ΗΠΑ

Παράλληλα ο Μπάουι παρακολουθεί μαθήματα μιμητικής. Τα μαθήματα αυτά και η αγάπη του για τα εκκεντρικά κοστούμια, τη μόδα και ακόμη και το θέατρο Καμπούκι, θα τον βοηθήσουν αργότερα να μεταλλαχθεί σε άνθρωπο με χίλια πρόσωπα.

Από το 1972 αρχίζει τον χορό των μεταμορφώσεων, με πρώτο το πρόσωπο του Ζίγγι Στάρνταστ, του ερμαφρόδιτου σταρ που εγκαινιάζει την περίοδο του γκλαμ ροκ. Θα ακολουθήσει η μεταμόρφωσή του σε ωχρό αντάρτη.

Πίσω από τις μάσκες αυτές, ο Ντέιβιντ προκαλεί, αυξάνει τις αντιφατικές δηλώσεις, κυρίως όσον αφορά στον σεξουαλικό του προσανατολισμό, τροφοδοτεί τις κοσμικές στήλες, ηχογραφεί άνισους δίσκους, εξοργίζει και γοητεύει.

Το 1975, ο Μπάουι κάνει μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ με το "Fame", το οποίο συνθέτει μαζί με τον Τζον Λένοξ και γίνεται νούμερο ένα, και το πετυχημένο άλμπουμ "Young Americans".

Ο τραγουδιστής ζει τότε στις ΗΠΑ με τη σύζυγό του Αντζι, αλλά το 1976 φεύγει για να ζήσει 3 χρόνια στο Δυτικό Βερολίνο με το γιο του Ζόουι, αφήνοντας πίσω του μια ζωή που σημαδεύτηκε από την κοκαΐνη.

Από το 1976 έως το 1979, κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Βερολίνο, αναλαμβάνει την παραγωγή μαζί με τον Μπράιαν Ινο της τριλογίας "Low, Heroes και Lodger" που θα ανοίξει τον δρόμο στο "κολντ γουέιβ".

Το άλμπουμ του "Let's dance" το 1983 κατακτά ένα νεότερης ηλικίας κοινό στις χορευτικές πίστες.

Ωστόσο από το 1988, η περίοδος που αφιέρωσε στη χαρντ ροκ με το συγκρότημα Tin Machine, τυγχάνει μιας μάλλον επιφυλακτικής υποδοχής.

Ο Μπάουι θα ξαναπαντρευτεί τη Σομαλή Ιμάν το 1992, μοντέλο, με την οποία θα αποκτήσει μια κόρη, την Αλεξάντρια, και ύστερα από μια περίοδο στην Ελβετία, μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης.

Ο Μπάουι ξαναρχίζει τη σόλο καριέρα και, πάντα πρωτοποριακός, αποκαλύπτει το 1999 το άλμπουμ του "Hours" στο Διαδίκτυο επιτρέποντας στους χρήστες να «κατεβάσουν» τους δίσκους του με πληρωμή.

Έως τις αρχές του 2000 κάνει σειρά από δίσκους και περιοδείες, ωστόσο ένα καρδιακό επεισόδιο τον Ιούνιο του 2003 πάνω στη σκηνή ενός γερμανικού φεστιβάλ όπου εμφανιζόταν τερματίζει την περίοδο αυτή.
Καθώς του επιβλήθηκε για ιατρικούς λόγους μακρά περίοδος ανάπαυσης, οι εμφανίσεις του στη σκηνή είναι σπάνιες, και αυτές γίνονται δίπλα στο συγκρότημα των καναδών ρόκερ «Αρκέιντ Φάιρ», στην Αμερικανίδα Αλίσια, στον πρώην κιθαρίστα των Πινκ Φλόιντ, Ντέιβιντ Γκίλμουρ.

Ενώ οι ανησυχητικές φήμες για την κατάσταση της υγείας του δίνουν και παίρνουν, ο Μπάουι βγάζει το 2013 ένα δυναμικό άλμπουμ "The next day". «Να 'μαι λοιπόν, όντως δεν πεθαίνω», είχε ουρλιάξει τότε με όλη του τη δύναμη, παρουσιάζοντας το ομώνυμο τραγούδι.

«Η φιλία του Ντέιβιντ ήταν το φως της ζωής μου. Ουδέποτε συνάντησα κάποιον τόσο σπουδαίο. Ήταν ο καλύτερος», έγραψε ο 67χρονος σταρ της ροκ Ιγκι Ποπ, συνεργάτης του Μπάουι κυρίως στα χρόνια του Βερολίνου και κυρίως την εποχή της σύνθεσης του τραγουδιού "China Girl".

Ποιος ήταν ο θρυλικός τραγουδιστής Ντέιβιντ Μπάουι

Ένας από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, που «έπαιξε» με το glam rock, το art rock, τη soul, την hard rock, την dance pop, το punk και την electronica κατά την διάρκεια της 40χρονης καριέρας του.

Δείτε περισσότερα για το ποιος ήταν στο Cnn.gr

Δείτε όλες τις μεταμορφώσεις του θρύλου της ροκ μέσα στα χρόνια:

bowie hair

Σχετικές ειδήσεις