ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη Τουρκία: Θρήνος και τρόμος μία ημέρα μετά το μακελειό στην Αγιά Σοφιά (photos)

Έκρηξη Τουρκία: Θρήνος και τρόμος μία ημέρα μετά το μακελειό στην Αγιά Σοφιά (photos)

Μνήμες Παρισιού ξύπνησαν χθες, Τρίτη (12/1/2016) στην Κωνσταντινούπολη, όταν ένας τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους ζωσμένος με εκρηκτικά ανατινάχθηκε μπροστά σε ένα γκρουπ 33 τουριστών που επισκεπτόταν τον Οβελίσκο του Θεοδοσίου στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ κοντά στο Μπλε Τζαμί.

Παγκόσμιος συναγερμός από το νέο χτύπημα των τζιχαντιστών στην «καρδιά» της Πόλης – Ποιος είναι ο δράστης που αιματοκύλισε την πλατεία Σουλτάν Αχμέτ

Δείτε πιο πάνω τις φωτογραφίες στην photo gallery του Newsbomb.gr

Τραγικός απολογισμός: 10 νεκροί τουρίστες, στην πλειονότητά τους Γερμανοί και άλλοι 15 τραυματίες.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Πόλη θυμίζει τις τελευταίες ώρες φρούριο, με πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις να έχουν κατακλύσει πολυσύχναστες περιοχές και αξιοθέατα.

Χθες, εξάλλου, η Αγιά Σοφιά και η κοντινή Βασιλική Δεξαμενή, τουριστικά αξιοθέατα με ιδιαίτερη κίνηση, παρέμειναν κλειστά για λόγους ασφαλείας.

Λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης η πλατεία Σουλτάν Αχμέτ άνοιξε ξανά για το κοινό.

Ποιος είναι ο δράστης

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» και την ηλεκτρονική έκδοση της «Χουριέτ», οι Αρχές κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τον βομβιστή. Πρόκειται για τον 28χρονο Ναμπίλ Φαντλί, συριακής καταγωγής, ο οποίος γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία το 1988.

«Ήδη ξεκινήσαμε εντατικές έρευνες προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν σύνδεσμοι που βοήθησαν τον δράστη να πραγματοποιήσει την επίθεση αυτή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, μετά το πέρας μιας συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο άνθρωπος που έσωσε ζωές

Το μακελειό στην Πόλη θα μπορούσε να είχε περισσότερα θύματα, εάν ένας ξεναγός, ο Σιμπέλ Σατίρογλου δεν φώναζε «τρέξτε μακριά» σε ένα άλλο γκρουπ τουριστών που είχε βρεθεί πολύ κοντά στον τόπο της επίθεσης.

Μέρκελ: Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε ξανά το απάνθρωπο πρόσωπό της

Εν τω μεταξύ, έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να είναι ξεκάθαρη στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία απεύθυνε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

«Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε για ακόμα μία φορά το φρικτό και απάνθρωπο πρόσωπό της», δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Και πρόσθεσε: «Η επίθεση αυτή έδειξε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία με ξεκάθαρο τρόπο. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την τουρκική κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, προειδοποίησε τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές στην Τουρκία.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που το ISIS σκορπά τον θάνατο στην Τουρκία. Στις 10 Οκτωβρίου 2015, δύο ένοπλοι τζιχαντιστές αιματοκύλισαν μια πορεία ειρήνης στην Άγκυρα, σκοτώνοντας εν ψυχρώ τουλάχιστον 100 ανθρώπους, στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας.

Λίγους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου, ένας τζιχαντιστής σκότωσε 33 ακτιβιστές στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Σουρούτς, ενώ στις 5 Ιουνίου στο Ντιγιάρμπακιρ, το ISIS κατηγορήθηκε για τη βομβιστική επίθεση που σκότωσε τέσσερα άτομα σε διαδήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP).

Σχετικές ειδήσεις