ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Σχηματισμός νέας κυβέρνησης βάσει συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Λιβύη: Σχηματισμός νέας κυβέρνησης βάσει συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε to σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης η οποία αποσκοπεί να ενώσει τις αντιμαχόμενες φατρίες της χώρας, αν και δύο από τα εννέα μέλη του την απέρριψαν, μια ένδειξη των συνεχιζόμενων διαφωνιών σχετικά με ένα σχέδιο του ΟΗΕ για την πολιτική μετάβαση.

Οι δυτικές δυνάμεις ευελπιστούν ότι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να φέρει τη σταθερότητα και να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή που θέτουν οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όμως άλλοι υποστηρίζουν πως η συμφωνία επιβλήθηκε πολύ γρήγορα και σε αυτήν δεν εκπροσωπούνται εξ ίσου όλες οι ομάδες και φατρίες της χώρας.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, χαρακτήρισε "απαραίτητο βήμα" τον διορισμό της νέας κυβέρνησης από το Συμβούλιο – μια αρχή η οποία συστάθηκε μετά την υπογραφή, τον Δεκέμβριο στο Μαρόκο, της πολιτικής συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το συμβούλιο έχει την έδρα του στην Τύνιδα και έχει επιφορτιστεί με την επίβλεψη της πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη.

Το συμβούλιο καθυστέρησε κατά 48 ώρες την ανακοίνωση της κυβέρνησης, χωρίς να αναφέρει το λόγο.

Η Μογκερίνι είπε πως μόνο μια κυβέρνηση ενότητας θα μπορέσει να «τερματίσει τις πολιτικές διαιρέσεις, να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να ανταποκριθεί στις πολυάριθμες ανθρωπιστικές, οικονομικές προκλήσεις και προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα».

Η Λιβύη είναι βαθιά διαιρεμένη μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Από το καλοκαίρι του 2014 έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια, που λειτουργούν το ένα στην Τρίπολη και το άλλο στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Και τα δύο υποστηρίζονται από χαλαρές συμμαχίες ένοπλων τμημάτων ανταρτών που είχαν πολεμήσει εναντίον του Καντάφι.

Αργά χθες, ένα από τα μέλη του συμβουλίου που δεν υπέγραψαν το έγγραφο διορισμού της νέας κυβέρνησης, ο Άλι Φάρατζ αλ Κατράνι, ανακοίνωσε πως αποσύρεται από τη διαδικασία, λέγοντας πως η ανατολική Λιβύη υποεκπροσωπείται και δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για τις ένοπλες δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση στα ανατολικά.

Υποστήριξε πως υπήρξε «μια έλλειψη σοβαρότητας και διαύγειας στην αντιμετώπιση των βασικών αιτημάτων μας» στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του Προεδρικού Συμβουλίου.

Το διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο στην ανατολική Λιβύη έχει τώρα στη διάθεσή του δέκα ημέρες προκειμένου να εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση. Δεν έχει ανακοινωθεί πώς και πότε θα μπορέσει να εγκατασταθεί στη Λιβύη.

Η Τρίπολη είναι υπό τον έλεγχο μιας φατρίας που λέγεται «Η Αυγή της Λιβύης» και ο επικεφαλής της αυτόκλητης κυβέρνησης που υποστηρίζει δήλωσε πέρυσι πως οι προετοιμασίες του Προεδρικού Συμβουλίου προκειμένου να καταστεί ασφαλής η πρωτεύουσα παραβίαζαν τον στρατιωτικό νόμο.

Των ανατολικών στρατιωτικών δυνάμεων ηγείται ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, πρώην σύμμαχος του Καντάφι ο οποίος έχει γίνει μία από τις πιο διχαστικές φυσιογνωμίες μεταξύ των αντίπαλων ομάδων της Λιβύης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ, κάλεσε το σώμα να «θέσει το εθνικό συμφέρον της χώρας πάνω από όλα τα άλλα, να συνέλθει γρήγορα και να εγκρίνει το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο».

Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα είναι ο Φάγεζ Σεράτζ, βουλευτής του ανατολικού Κοινοβουλίου, γνωστού ως Βουλή των Αντιπροσώπων. Είναι επίσης επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου.
Μεταξύ των σημαντικότερων διορισμών είναι και εκείνος του Χαλίφα Αμπντεσαντέκ ως υπουργού Πετρελαίου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη είναι κάτω από τα 400.000 βαρέλια την ημέρα, λιγότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγής του 2011 που είχε φθάσει τα 1,6 εκατομμύρια δολάρια το βαρέλι.

Σχετικές ειδήσεις