ΚΟΣΜΟΣ

Σύρος πρόσφυγας πέθανε περιμένοντας έξω από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Γερμανίας

Σύρος πρόσφυγας πέθανε περιμένοντας έξω από τις κοινωνικές υπηρεσίες της Γερμανίας

Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής υποψηφίων για χορήγηση ασύλου «Moabit hilft», ο 24χρονος άνδρας πέθανε αφού αναγκάστηκε να περιμένει για ημέρες στο ψύχος και το χιόνι, μπροστά στο κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο καταγραφής προσφύγων (Lageso) στο Βερολίνο.

O θάνατος ενός Σύρου πρόσφυγα, που απεβίωσε αφού υπέστη καρδιακή ανακοπή τη νύχτα της Τρίτης (26/01) προς Τετάρτη, πυροδότησε δημόσια διαμάχη στη Γερμανία, καθώς φιλανθρωπικές οργανώσεις αποδίδουν τον θάνατό του στις χαοτικές συνθήκες φιλοξενίας που επικρατούν στο Βερολίνο, ενώ οι αρχές διεξάγουν έρευνα για να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής υποψηφίων για χορήγηση ασύλου «Moabit hilft», ο νεαρός άνδρας ηλικίας 24 ετών πέθανε αφού αναγκάστηκε να περιμένει για ημέρες στο ψύχος και το χιόνι, μπροστά στο κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο καταγραφής προσφύγων (Lageso) στο Βερολίνο.

Ο θάνατός του ήταν «άμεσο αποτέλεσμα των συνθηκών αναμονής στο Lageso», κατήγγειλε η Ντιάνα Χένιγκες, του «Moabit hilft», σε δηλώσεις της στο εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, ενώ άλλες οργανώσεις αρωγής καταδίκασαν το γεγονός ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν βρίσκουν τίποτα να φάνε, καθώς το Lageso δεν τους δίνει την οικονομική βοήθεια την οποία δικαιούνται.

Το να περάσουν από το γραφείο καταγραφής των μεταναστών, μπροστά από το οποίο σχηματίζουν ουρές σε καθημερινή βάση εκατοντάδες πρόσφυγες -συνήθως σε χαοτικές συνθήκες- αποτελεί μια υποχρεωτική διαδικασία για εκείνους καθώς πρέπει να εγγραφούν για να λάβουν τα κοινωνικά επιδόματα, ιδίως μια στέγη.

Ο νεαρός Σύρος ωστόσο δεν είχε βρει κατοικία κι έμεινε χωρίς χρήματα, ούτε κουπόνια, αδυνατώντας να φροντίσει τον εαυτό του, γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου του «Moabit hilft».

Τη νύχτα της Τρίτης (26/01), ένα στέλεχος φιλανθρωπικής οργάνωσης τον προσκάλεσε στο σπίτι του. Καθώς διαπίστωσε ότι είχε πυρετό και ήταν εξαντλημένος, κάλεσε τις πρώτες βοήθειες ωστόσο ο νεαρός άνδρας υπέστη καρδιακή ανακοπή κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου.

Από την πλευρά τους, οι υπεύθυνοι της Lageso δηλώνουν ότι δε μπορούν να «επιβεβαιώσουν την υπόθεση. Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες», επέμεινε μία εκπρόσωπος τύπου.

Το εν λόγω κέντρο καταγραφής προσφύγων βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων τον Δεκέμβριο, όταν ο διευθυντής του υποχρεώθηκε σε παραίτηση, λόγω των προβληματικών συνθηκών υποδοχής.

Οι υπάλληλοι είναι αντιμέτωποι με τεράστιο φόρτο εργασίας, παρά τις υπερωρίες, τις ενισχύσεις και τις προσπάθειες να μεταφερθούν υπηρεσίες από αυτό το κτίριο σε ένα άλλο κέντρο.