ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Βρετανία: Κοριτσάκια εξαναγκάζονται να παντρευτούν μέσω… Skype!

Σάλος στη Βρετανία: Κοριτσάκια εξαναγκάζονται να παντρευτούν μέσω… Skype!

Να παντρευτεί έναν 18χρονο Ιρανό μέσω… Skype, κατήγγειλε ένα 13χρονο κορίτσι στη Βρετανία, την ίδια ώρα που ένας 17χρονος αναγκάστηκε να κάνει το ίδιο όταν η οικογένεια του ανακάλυψε πως διατηρούσε δεσμό με ένα λευκό κορίτσι...

Τα παραπάνω περιστατικά είναι μερικά μόνο από τα χιλιάδες αναγκαστικών γάμων που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου και μέσω τηλεφώνου στη Βρετανία, με ελάχιστα από αυτά να έχουν έρθει στο φως, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν φιλανθρωπικές οργανώσεις της χώρας.

Οι ιμάμηδες στη Βρετανία και σε χώρες του εξωτερικού διεξάγουν τελετές μέσω Skype για γάμους εξ αποστάσεως, υποστηρίζει η οργάνωση Freedom η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία ενάντια στους εξαναγκαστικούς γάμους.

Ο νέος σύζυγος συχνά υπόσχεται ότι θα λάβει βίζα για να πάει στη Βρετανία, ενώ σε μια περίπτωση, ένα 11χρονο κορίτσι από το Λονδίνο παντρεύτηκε μέσω Skype έναν 25χρονο άνδρα από το Μπαγκλαντές.

Το κορίτσι, που δεν είχε καταλάβει τότε τη σημασία του γεγονότος, επικοινώνησε με την οργάνωση, αφότου διάβασε ένα βιβλίο για τον υποχρεωτικό γάμο, το οποίο της έδωσε ο αδερφός της στο σχολείο. Το είχε συγγράψει η ιδρύτρια της οργάνωσης, Ανίτα Πρεμ…

«Μόλις ήταν αρκετά μεγάλη, η οικογένειά της σχεδίαζε να την οδηγήσει έξω από τη χώρα για να ολοκληρώσει το γάμο», αποκάλυψε η Πρεμ.

Σημειώνεται ότι οι αναγκαστικοί γάµοι επηρεάζουν αρκετές κοινότητες στη Βρετανία, αλλά οι γάμοι μέσω Skype εμπλέκουν μόνο κορίτσια μουσουλμάνες, καθώς οι άλλες θρησκείες προϋποθέτουν οι νύφες και οι γαμπροί να έχουν φυσική παρουσία κατά τη διάρκεια της τελετής.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, ο αναγκαστικός γάμος είναι παράνομος από το 2014, ενώ επίσης αποτελεί αδίκημα να ταξιδέψει κάποιος στο εξωτερικό για να συνάψει γάμο, παρά τη θέληση του.

Όπως επισημαίνει η Πρεμ, οι γάμοι μέσω Skype είναι θελκτικοί για κάποιες οικογένειες, καθώς ο γάμος είναι άμεσος και έχουν λίγες πιθανότητες να πιαστούν.

Η Τζασβίντερ Σανγκέρα, ιδρύτρια της Karma Nirvana, μιας άλλης βρετανικής οργάνωσης που διεξάγει εκστρατεία ενάντια στους αναγκαστικούς γάμους, τόνισε πως η οργάνωση έχει δεχτεί κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας από κορίτσια που καταγγέλλουν ότι παντρεύτηκαν μέσω τηλεφώνου.

Συχνά τα κορίτσια δεν αντιλαμβάνονται ότι η τηλεφωνική επικοινωνία αποτελεί μια τελετή γάμου, έως ότου οι οικογένειες τους τούς το αποκαλύψουν αργότερα.

«Κάποια θύματα επικοινώνησαν μαζί μας λέγοντας μας: "Παντρεύτηκα μέσω τηλεφώνου, επειδή η οικογένεια μου πιστεύει ότι τους ντροπιάζω"», είπε η Σανγκέρα.

Σχετικές ειδήσεις