ΚΟΣΜΟΣ

Αλληλεγγύη στην Ελλάδα για το προσφυγικό ζήτησε η ΕΕ για το προσφυγικό

Αλληλεγγύη στην Ελλάδα για το προσφυγικό ζήτησε η ΕΕ για το προσφυγικό

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναλάβει όλο το βάρος μόνη της για το προσφυγικό και θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη, τόσο σε νομικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, έστειλε ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ζητήματα, Τόμας Μποτσέκ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα.

Ο κ. Μποτσέκ συνεχάρη τον ελληνικό λαό, τις αρχές και τους εθελοντές που ακόμα προσφέρουν «φιλοξενία» και υπογράμμισε πως «θα πρέπει να δουλέψουμε μαζί να βελτιώσουμε την κατάσταση». Ειδικότερα, επισήμανε πως υπάρχει «ακόμη περιθώριο βελτίωσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εγκαταστάσεις υποδοχής, τις συνθήκες διαβίωσης, τους ανήλικους και άλλα σημεία, αλλά, όπως είπα, αυτό δεν είναι δυνατό χωρίς περισσότερη αλληλεγγύη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επισκέψεις του σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα και στη Χίο, σημειώνοντας πως τώρα έχει διαμορφώσει μια πιο καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει και πού θα μπορούσε να βοηθήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από τη μεριά του, ο κ. Μάρδας τόνισε πως το γεγονός ότι υπάρχει πλέον ένας ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους πρόσφυγες, αυτό δείχνει και τη διεθνή διάσταση του προβλήματος, που έτσι και αλλιώς είναι δεδομένη.

Ευχαρίστησε, επίσης, για το ενδιαφέρον του Συμβουλίου της Ευρώπης και για το γεγονός ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα με σκοπό την ενίσχυση της χώρας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.

Τέλος, o υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη οι πράξεις όλων των κρατών να διέπονται από τις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, όπως επίσης και ότι δεν πρέπει να αγνοούνται και όσα προβλέπονται στις συνθήκες της ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία –όπως διευκρίνισε ο κ. Μάρδας- με σαφήνεια σε τρία της άρθρα αναφέρεται σ' αυτό το ζήτημα και στην αντιμετώπισή του.

Σχετικές ειδήσεις