ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Παλαιστίνιοι μαχαίρωσαν και τραυμάτισαν στρατιωτικό πριν πέσουν νεκροί

Ισραήλ: Παλαιστίνιοι μαχαίρωσαν και τραυμάτισαν στρατιωτικό πριν πέσουν νεκροί

Δύο Παλαιστίνιοι τραυμάτισαν σοβαρά με μαχαίρι μια Ισραηλινή στρατιωτικό κοντά στο συγκρότημα οικισμών Αριέλ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πριν πέσουν νεκροί από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων.

Στην ανακοίνωση που είχε δώσει αρχικά στη δημοσιότητα ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι στην επίθεση, η οποία διαπράχθηκε σε μια διασταύρωση κοντά στον Αριέλ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, είχε τραυματιστεί σοβαρά μια γυναίκα που διακομίστηκε κατεπειγόντως σε νοσοκομείο. Σε δεύτερη ανακοίνωση, προσδιόρισε ότι επρόκειτο για μια στρατιωτικό.

«Οι δυνάμεις επιτόπου αντέδρασαν στην επίθεση και πυροβόλησαν τους δράστες, με αποτέλεσμα τους θανάτους τους», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Η κλιμάκωση της βίας από την 1η Οκτωβρίου 2015 στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Ιερουσαλήμ και στο Ισραήλ έχει στοιχίσει τη ζωή σε 196 Παλαιστίνιους, 28 Ισραηλινούς, δύο Αμερικανούς, έναν Ερυθραίο και έναν Σουδανό, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην πλειονότητά τους, τα θύματα μεταξύ των Παλαιστίνιων φέρονται να διέπραξαν ή να αποπειράθηκαν να διαπράξουν επιθέσεις, τα 126, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Το ξέσπασμα του κύματος βίας αποδίδεται εν μέρει στην απόγνωση των Παλαιστίνιων, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών το 2014, τη ραγδαία επέκταση των εποικισμών και τις εκκλήσεις των ισλαμιστών για την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ.

ΕΕ: Η κατάσχεση μεγάλων εκτάσεων γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Στο μεταξύ, η απόφαση του Ισραήλ να κατασχέσει μεγάλες εκτάσεις γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εγείρει ερωτήματα για τη δέσμευση που έχει αναλάβει η ισραηλινή κυβέρνηση απέναντι στη λύση των δύο κρατών για τον τερματισμό της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους, ανέφερε σήμερα (17/3) σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι πήρε υπό την κατοχή του 2.340 στρέμματα στη στρατηγικής σημασίας κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας να τονίζουν ότι αυτές οι ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και έρχονται σε αντίθεση με την λύση των δύο κρατών.

«Η απόφαση του Ισραήλ... είναι ένα επιπλέον βήμα που διακινδυνεύει να υπονομεύσει την βιωσιμότητα ενός μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους και συνεπώς θέτει σε αμφισβήτηση τη δέσμευση του Ισραήλ απέναντι στην λύση των δύο κρατών», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της ΕΕ.

Σχετικές ειδήσεις