ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατικές επιθέσεις Βρυξέλλες: Ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε την τυφλή βία

Τρομοκρατικές επιθέσεις Βρυξέλλες: Ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε την τυφλή βία

«Ο Άγιος Πατέρας καταδικάζει εκ νέου την τυφλή βία που γεννά τόσα βάσανα, εκλιπαρώντας τον Θεό για το δώρο της ειρήνης», γράφει εκ μέρους του πάπα ο δεύτερος στην ιεραρχία του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν, σε τηλεγράφημά του προς τον αρχιεπίσκοπο των Βρυξελλών, Γιόζεφ ντε Κέσελ.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος εμπιστεύεται στην ευσπλαχνία του Θεού τα πρόσωπα που έχασαν τη ζωή τους και ενώνεται διαμέσου της προσευχής με τον πόνο των οικείων τους. Εκφράζει τη βαθιά συμπόνια του στους τραυματίες και στις οικογένειές τους, καθώς και σε όλα τα πρόσωπα που συμβάλλουν στην αρωγή».

Το Αλ Άζχαρ, ο περίβλεπτος θεσμός του σουνιτικού ισλάμ με έδρα την Αίγυπτο, καταδίκασε τις φονικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας πως αντίκεινται «στις ανεκτικές διδασκαλίες του Ισλάμ».

«Το Αλ Άζχαρ καταδικάζει σθεναρά αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτά τα εγκλήματα μίσους αντίκεινται στις ανεκτικές διδασκαλίες του Ισλάμ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του θεσμού.

«Αν η διεθνής κοινότητα δεν ενωθεί για να αντιμετωπίσει αυτή την επιδημία, οι διεφθαρμένοι δεν θα πάψουν ποτέ να διαπράττουν τα ποταπά εγκλήματά τους εναντίον των αθώων», προστίθεται.

Τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό των Βρυξελλών καταδίκασε και το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
"Έχει έρθει η ώρα η διεθνής κοινότητα να υιοθετήσει μια αποφασιστική στάση προκειμένου να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία", εκτίμησε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, ζητώντας "γρήγορα και αποτελεσματικά μέτρα" προκειμένου να σταματήσει "η χρηματοδότηση" και "η στρατολόγηση των τρομοκρατικών ομάδων".

Τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες καταδίκασαν επίσης η Τουρκία, διά του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και έξι κράτη του Κόλπου.

Ο Αμπντουλατίφ αλ-Ζαγιάνι, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), μέλη του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως το GCC προσέφερε την υποστήριξή του στο Βέλγιο.

Σχετικές ειδήσεις