Εφιαλτικό σενάριο: Το ISIS μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό σταθμό σε λιγότερο από πέντε χρόνια

Newsroom Newsroom

Εφιαλτικό σενάριο: Το ISIS μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό σταθμό σε λιγότερο από πέντε χρόνια

Σαν σενάριο από ταινία τρόμου μοιάζει να είναι τα όσα αναφέρουν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Βελγίου, σύμφωνα με τις οποίες δυο από τους ανθρώπους που εργάζονταν στον πυρηνικό σταθμό του Ντοέλ στην Αμβέρσα, πήγαν στη Συρία με σκοπό να ενταχθούν στους κόλπους του ISIS.

Το γεγονός αυτό αλλάζει δραματικά τα δεδομένα καθώς πλέον εκφράζεται πολύ έντονα ο φόβος πως οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός πυρηνικού σταθμού πριν περάσουν πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο συντονιστή της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Ζιλ ντε Κερσόβ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ένας εκ των δυο πρώην εργαζομένων, Ιλίας Μπουγκαλάμπ, έχει ήδη σκοτωθεί στη Συρία, ενώ ο δεύτερος έχει εκτίσει ένα μικρό διάστημα στη φυλακή, το 2014, για παραβάσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Με δεδομένο ότι ο δεύτερος είχε γνώσεις για τις λειτουργίες ενός πυρηνικού σταθμού και τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ότι ο πραγματικός στόχος των τζιχαντιστών ήταν ο πυρηνικός σταθμός των Βρυξελλών, εγείρονται ερωτήματα προς τις αρχές ασφαλείας του Βελγίου, για το μικρό χρόνο φυλάκισής του και το ενδεχόμενο να μεταβίβασε τις γνώσεις του στους τζιχαντιστές.

Αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται να αυξήσουν τους πονοκεφάλους, μετά και τον ισχυρισμό της βελγικής αστυνομίας, ότι η δολοφονία του φρουρού του πυρηνικού εργοστασίου, αντιμετωπίζεται ως εγκληματική ενέργεια και όχι ως τρομοκρατική πράξη, παρά τους φόβους ότι οι τζιχαντιστές ήθελαν να κλέψουν ραδιοενεργά υλικά για μελλοντικές επιθέσεις.

Ο Ντόελ 1 είναι ο πιο παλιός αντιδραστήρας του Βελγίου, είχε κλείσει τον Φεβρουάριο του 2015 μετά από απόφαση για περιορισμό της πυρηνικής ενέργειας όμως άνοιξε εκ νέου μετά από λίγο, κατόπιν απόφασης για παράταση.

Η Γιούκια Αμάνο, επικεφαλής του παακκόσμιου πρακτορείου ατομικής ενέργειας επιβεβαίωσε ότι οι τζιχαντιστές πλέον «κατέχουν τις γνώσεις για να κατασκευάσουν μια πυρηνική βόμβα». «Η τρομοκρατία εξαπλώνεται και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν πυρηνικό υλικό δεν θα πρέπει να αποκλείεται» είπε και τόνισε πως πρέπει να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved