ΟΗΕ: Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ειρήνη

Με την επιτάχυνση των κλιματικών αλλαγών, οι φυσικές καταστροφές οι οποίες θα αυξάνονται ραγδαία αποτελούν απειλή για τη διεθνή ασφάλεια, προειδοποιεί ο...

Με την επιτάχυνση των κλιματικών αλλαγών, οι φυσικές καταστροφές οι οποίες θα αυξάνονται ραγδαία αποτελούν απειλή για τη διεθνή ασφάλεια, προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ.

Αν και η επιστήμη δεν έχει ακόμη κατανοήσει τα αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, "η αλλαγή του κλίματος αποτελεί πραγματικότητα" που αγγίζει όλους τους τομείς της κοινωνίας", δήλωσε ο Ακίμ Στάινερ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο γενικός διευθυντής του Προγράμματος για το Περιβάλλον του ΟΗΕ βασίσθηκε για την τοποθέτησή του στα στοιχεία της προβλεπόμενης αύξησης κατά 3 έως 4 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του αιώνα και της ανόδου κατά ένα μέτρο του επιπέδου των θαλασσών.

Οι απειλές είναι πολλές, δήλωσε ο Ακίμ Στάινερ αναφερόμενος στην ξηρασία στη Σομαλία, στις πλημμύρες στο Πακιστάν και στις συνέπειές τους στην αγορά των ειδών διατροφής.


Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν πρόσθεσε από την πλευρά του: "Δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε, η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια". Οι λιμοί, η άνοδος του επιπέδου της θάλασσας "αποτελούν απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια", πρόσθεσε.

Η επόμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία θα διεξαχθεί στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής τον Δεκέμβριο, "πρέπει να είναι αποφασιστικής σημασίας". "Οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να τεθούν επικεφαλής της αντιμετώπισης, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει επίσης να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν απλοί θεατές", είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.