ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στην Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτησε μετανάστες και μετά... σκούπισε το χέρι του (video)

Σάλος στην Ισπανία: Ο Πέδρο Σάντσεθ χαιρέτησε μετανάστες και μετά... σκούπισε το χέρι του (video)

Έντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει στην Ισπανία ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έγινε στόχος επικριτικών σχολίων, καθώς φέρεται να έδωσε το χέρι του σε μετανάστες και στη συνέχεια να… σκουπίστηκε.

Το γεγονός μάλιστα ότι ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονταν και μικρά παιδιά, τροφοδότησε ακόμα περισσότερο την οργή των χρηστών των social media, όπου αναδείχθηκε το θέμα κυρίως από οπαδούς Λαϊκού Κόμματος και των Podemos.

Ο ίδιος ο Σάντσεθ, πάντως, έκανε λόγο για «βρόμικο παιχνίδι» που παίζεται στις πλάτες του, ενώ με ανάρτησή του στο Twitter έγραψε χαρακτηριστικά πως τον θλίβει «ο τρόπος χειραγώγησης και το βρώμικο παιχνίδι που ορισμένοι παίζουν».

Δείτε το επίμαχο βίντεο:

«Οι Σοσιαλιστές δεν θα στηρίξουν ούτε το Λαϊκό Κόμμα ούτε τον Ιγκλέσιας»

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας διαβεβαίωσε ότι δεν θα στηρίξει ούτε τους συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (PP) ούτε τον υποψήφιο του συνασπισμού της Αριστεράς Unidos Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής κι ενώ μονάχα μια συμμαχία των κομμάτων της Αριστεράς θα μπορούσε να απομακρύνει το συντηρητικό κόμμα από την εξουσία.

«Δεν θα υποστηρίξουμε μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος και ο Ιγκλέσιας δεν θα γίνει επικεφαλής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Σάντσεθ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero, προσθέτοντας: «Οι Ισπανοί δεν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ του κακού και του χειρότερου».

Αυτή η δήλωση του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) γίνεται λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύει ότι η συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» (Unidos Podemos)- που έχει συσταθεί από το κόμμα Podemos και το κόμμα Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, κληρονόμος του Κομμουνιστικού Κόμματος) – θα συγκεντρώσει μεγαλύτερα ποσοστά την Κυριακή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και επομένως θα εκλέξει περισσότερους βουλευτές.

Εάν το Unidos Podemos λάμβανε την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν πιθανό να επιτευχθεί για να αντικαταστήσει τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

Όμως ο Πέδρο Σάντσεθ έδειξε να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, τουλάχιστον εφόσον αυτή η κυβέρνηση είχε επικεφαλής τον Πάμπλο Ιγκλέσιας.

«Δεν θα προσφέρουμε στήριξη σε μια κυβέρνηση που καταλύει την εθνική κυριαρχία» υπογράμμισε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του Podemos, το οποίο τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για την αυτονομία της Καταλονίας.

«Δεν θα υποστηρίξουμε καμία κυβέρνηση που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα» της χώρας, υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι ο Ιγκλέσιας «θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη» της Ισπανίας.

«Είναι σημαντικό να διαθέτουμε ένα ισχυρό Σοσιαλιστικό Κόμμα… μεταξύ των ακραίων (θέσεων) του Ραχόι και του Ιγκλέσιας» κατέληξε.