Συρία: «Σφυροκόπημα» ισλαμιστών με τουλάχιστον 43 νεκρούς κοντά στη Δαμασκό

Συρία: «Σφυροκόπημα» ισλαμιστών με τουλάχιστον 43 νεκρούς κοντά στη Δαμασκό

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και μέλη του ιατρικού προσωπικού, σκοτώθηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στους οποίους προβαίνει το συριακό καθεστώς εναντίον μιας τοποθεσίας που ελέγχεται από τους αντάρτες κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα μ' έναν νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα (3/7) από τη ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων».

Τα πλήγματα της αεροπορίας και το σφυροκόπημα με βαρύ πυροβολικό είχε χθες για πολλές ώρες στόχο την τοποθεσία Τζαϊρούντ, σε απόσταση 60 χλμ. βορειοανατολικά της συριακής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί έγιναν σε αντίποινα για τον θάνατο ενός πιλότου της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας που είχε συλληφθεί κοντά στην Τζαϊρούντ από την ισλαμιστική ανταρτική οργάνωση Τζάις αλ-Ισλάμ μετά την πτώση του αεροπλάνου του εξαιτίας «τεχνικού προβλήματος». Το καθεστώς κατηγόρησε την οργάνωση αυτή ότι τον σκότωσε.

Ο απολογισμός των επιδρομών δεν έχει σταματήσει να αυξάνει.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, που ανακοινώθηκε από το Παρατηρητήριο, 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο μέλη του ιατρικού προσωπικού καθώς και γυναίκες και παιδιά.

Η Τζαϊρούντ, η οποία βρίσκεται στην ορεινή περιφέρεια Καλαμούν, είχε αποφύγει τις βιαιότητες εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, μετά τη σύναψη μιας εκεχειρίας ανάμεσα στο καθεστώς και τις τοπικές αρχές.

Αργά χθες, πρόσωπα με κύρος στην Τζαϊρούντ κατέληξαν και πάλι σε μια συμφωνία με αξιωματούχους του καθεστώτος «για την αποχώρηση των μαχητών από την πόλη και την παράδοση της σορού του νεκρού πιλότου, σε αντάλλαγμα για την παύση των βομβαρδισμών», διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Στην τοποθεσία αυτή είναι παρούσες οι ισλαμιστικές ανταρτικές οργανώσεις Τζάις αλ-Ισλάμ και Αχράρ αλ-Σαμ, καθώς και το Μέτωπο αλ-Νόσρα, ο συριακός κλάδος της Αλ-Κάιντα.