Βενεζουέλα: Γυναίκες «εισέβαλαν» στην Κολομβία για είδη πρώτης ανάγκης

Βενεζουέλα: Γυναίκες «εισέβαλαν» στην Κολομβία για είδη πρώτης ανάγκης

Οι γυναίκες που προέρχονταν στην πλειονότητά τους από την πολιτεία Τάτσιρα, στη βορειοδυτική Βενεζουέλα, κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό των στρατιωτών ανάμεσα στα μεθοριακά φυλάκια στη Βενεζουέλα Σιμόν Μπολίβαρ και στην Κολομβία Φρανσίσκο ντε Πάουλα Σανταντέρ.

Περίπου 500 γυναίκες από τη Βενεζουέλα έσπασαν τον κλοιό των στρατιωτών στα σύνορα με την Κολομβία, που έχουν κλείσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, για να μπορέσουν να αγοράσουν στη γειτονική τους χώρα είδη πρώτης ανάγκης, καθώς η πατρίδα τους αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις.

Αφού κατάφεραν να περάσουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι γυναίκες μετέβησαν στην πόλη Κούκουτα, στη βορειοανατολική Κολομβία, για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, προτού πάρουν τον δρόμο της επιστροφής περίπου δύο ώρες αργότερα.

Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, της κύριας πηγής του εισοδήματός της. Στο 80% ανέρχονται οι ελλείψεις στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως το ρύζι, η ζάχαρη ή το χαρτί υγείας, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datanalisis.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε με το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, το οποίο αποφάσισε τον Αύγουστο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Η δράση των ανταρτών, των παραστρατιωτικών, των λαθρεμπόρων ναρκωτικών, όπως και εν γένει των λαθρεμπόρων, έχει πολλαπλασιαστεί στην συνοριογραμμή μεταξύ των δύο χωρών που έχει έκταση 2.219 χιλιομέτρων.