ΚΟΣΜΟΣ

Coffee shops: «Είσοδος ελεύθερη» μόνο σε Ολλανδούς, Βέλγους, Γερμανούς

Coffee shops: «Είσοδος ελεύθερη» μόνο σε Ολλανδούς, Βέλγους, Γερμανούς
Οι φασαρίες που σχετίζονται με το «ναρκοτουρισμό» ήταν η αιτία για την απόφαση δημοτικών αρχών και ιδιοκτητών...

Οι φασαρίες που σχετίζονται με το «ναρκοτουρισμό» ήταν η αιτία για την απόφαση δημοτικών αρχών και ιδιοκτητών, να περιορίσουν την ελεύθερη είσοδο στα coffee shop του Μάαστριχτ.

Από τον Οκτώβριο, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο στους Ολλανδούς, τους Βέλγους και τους Γερμανούς υπηκόους.

«Ο δήμος γνωστοποίησε ότι τα coffee shop θα κλείσουν αν δεν μειωθούν οι φασαρίες», δήλωσε ο Μαρκ Γιόσεμανς, ιδιοκτήτης καταστήματος και πρόεδρος των επίσημων coffee shop του Μάαστριχτ (VOCM) που είχαν την πρωτοβουλία να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε ορισμένους πελάτες.

Περίπου 1,4 εκατομμύρια τουρίστες, κυρίως Βέλγοι, Γερμανοί και Γάλλοι, επισκέπτονται κάθε χρόνο τα 14 coffee shop της πόλης, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία.

Σημαντικότερη επίπτωση, όμως, αποτελεί το γεγονός ότι τις νύχτες επικρατεί πανδαιμόνιο, ενώ έχουν πολλαπλασιαστεί και οι έμποροι ναρκωτικών στους δρόμους.

«Σε μια έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι πελάτες που προέρχονται από όμορες χώρες χρησιμοποιούν συνήθως τα μέσα μαζικής μεταφοράς και, για παράδειγμα, δεν προκαλούν πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία, εξήγησε ο Γιόσεμανς.

Απαγορεύοντας την πρόσβαση σε Γάλλους, Λουξεμβούργιους, Ισπανούς και Ιταλούς τα coffee shop του Μάαστριχτ ελπίζουν ότι θα μειώσουν τις «οχλήσεις» κατά περίπου 20%.

Η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει από την πλευρά της ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα εισαχθεί η «κάρτα κάνναβης» η οποία θα απευθύνεται μόνο στους κατοίκους της Ολλανδίας και θα είναι υποχρεωτικό να τη διαθέτει κανείς προκειμένου να επισκεφθεί ένα από τα 670 coffee shop της χώρας.