ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές πιέσεις στον πρόεδρο της Υεμένης

Αμερικανικές πιέσεις στον πρόεδρο της Υεμένης
Να μην επιστρέψει στην πατρίδα του φέρονται να έπεισαν οι ΗΠΑ τον πρόεδρο της Υμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ...

Να μην επιστρέψει στην πατρίδα του φέρονται να έπεισαν οι ΗΠΑ τον πρόεδρο της Υμένης, Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Asharq al-Awsat, που εκδίδεται στο Λονδίνο.

Ο Σάλεχ αναρρώνει στη Σαουδική Αραβία, από τον τραυματισμό του στην επίθεση κατά του προεδρικού μεγάρου τον Ιούνιο.

Η εφημερίδα, η οποία θεωρείται προσκείμενη στη σαουδαραβική κυβέρνηση, αναφέρει ότι ο Σάλεχ μεταφέρθηκε σε ένα προσωρινό κατάλυμα που του προσέφερε η Σαουδική Αραβία, ώστε να συνεχίσει να αναρρώνει, μετά το εξιτήριό του από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Επικαλούμενη πηγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Άσαρκ αλ Άουσατ υποστηρίζει πως Αμερικανοί διπλωμάτες κατάφεραν να πείσουν τον 69χρονο Σάλεχ να υπαναχωρήσει από την δέσμευσή του να επιστρέψει και να διευθύνει τον εθνικό διάλογο στην Υεμένη. Οι πηγές της εφημερίδας είπαν πως ο Σάλεχ έχει επηρεαστεί από το θέαμα του ανατραπέντος ηγέτη της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος άρχισε να δικάζεται στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα μέσα σε ένα κλουβί.

Επιπλέον, ο Σάλεχ έχει πειστεί να μείνει στη Σαουδική Αραβία μόνιμα, ενώ πιέζεται να υπογράψει το σχέδιο μετάβασης προκειμένου να του δοθεί αυτή η δυνατότητα. Κατά τις ίδιες πηγές, η συμφωνία ενδέχεται να τροποποιηθεί ώστε να δοθούν στον Υεμενίτη πρόεδρο πιο σαφείς εγγυήσεις ότι ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του θα απολαύουν ασυλίας από διώξεις.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Υεμένης διέψευσαν το δημοσίευμα και επέμειναν ότι ο πρόεδρος Σάλεχ θα επιστρέψει στη Σαναά, όπου οι μάχες ανάμεσα σε στρατεύματα πιστά σε αυτόν και μαχητές που πρόσκεινται σε φυλές κλιμακώνονται.

Αντίθετα, οι διπλωμάτες στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σαναά δεν ήταν διαθέσιμοι για σχόλια.