ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μέρκελ και συντηρητικοί ψάχνουν λύση για το μεταναστευτικό

Γερμανία: Μέρκελ και συντηρητικοί ψάχνουν λύση για το μεταναστευτικό

Πυρετώδεις συζητήσεις καθώς η γερμανική κοινωνία φαίνεται να γυρίζει την πλάτη στη Γερμανίδα καγεκλάριο.

O προσωπάρχης της καγκελαρίας και στενός συνεργάτης της Άγγελα Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, δήλωσε σήμερα ότι είναι πεπεισμένος πως τα συντηρητικά κόμματα της Γερμανίας που έχουν εμπλακεί σε μια διαμάχη με επίκεντρο την μεταναστευτική πολιτική, η οποία απειλεί την ενότητά τους έναν χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, σύντομα θα επιλύσουν τις διαφορές τους.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ηγέτης της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU)- του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άγγελα Μέρκελ (CDU)- θέλει να τεθεί ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των προσφύγων που θα υποδέχεται η χώρα σε 200.000 τον χρόνο μετά την άφιξη 1 εκατομμυρίου και πλέον προσφύγων το 2015. Η Γερμανίδα καγκελάριος αντιτίθεται σε ένα τέτοιο μέτρο παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά της έχει καταγράψει πτώση.

Η Μέρκελ και ο Ζεεχόφερ συνομίλησαν σχετικά με τη διαμάχη τους στο προσφυγικό ζήτημα και τη γενικότερη πολιτική κατάσταση για περίπου 2 ώρες σήμερα, μετέδωσαν γερμανικά ΜΜΕ. Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι καταγράφθηκε πρόοδος.

Οι δύο ηγέτες αργότερα συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD)- κυβερνητικό εταίρο της Μέρκελ- ωστόσο σύμφωνα με μια πηγή από τον κυβερνητικό συνασπισμό, το προσφυγικό ζήτημα δεν ετέθη επί τάπητος σε αυτήν την συνάντηση.

Ο Πέτερ Αλτμάιερ, που είναι στενός συνεργάτης της Άγγελα Μέρκελ και υπεύθυνος να επιβλέπει την διαχείριση από την κυβέρνηση του προσφυγικού, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι είναι «πολύ αισιόδοξος» ότι το CDU και το CSU θα καταφέρουν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους τις επόμενες εβδομάδες.

«Αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι καλές καθώς από τον Απρίλιο, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, ο αριθμός των προσφύγων έχει μειωθεί τόσο δραστικά που μετά βίας κάποιος έρχεται στη Γερμανία πλέον και αυτό σημαίνει ότι η διαμάχη με επίκεντρο την επιβολή ανώτατου ορίου μπορούν να επιλυθεί από μόνη της» τόνισε ο αξιωματούχος.

Σχετικές ειδήσεις