ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Τι είπε με Στόλτενμπεργκ για το μέλλον του ΝΑΤΟ - Συνάντηση και με τον επικριτή του, Ρόμνεϊ

Τραμπ: Τι είπε με Στόλτενμπεργκ για το μέλλον του ΝΑΤΟ - Συνάντηση και με τον επικριτή του, Ρόμνεϊ

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε σήμερα σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι είχε «μια καλή συζήτηση» στο τηλέφωνο με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το μέλλον του ΝΑΤΟ και τη σημασία «της αύξησης των αμυντικών δαπανών» από τις χώρες μέλη του.

Πρόκειται για την πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ των δύο ανδρών μετά τη νίκη του μεγιστάνα στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα έθετε όρους για την συνέχιση της αμερικανικής δέσμευσης στο ΝΑΤΟ.

O Γενς Στόλτενμπεργκ τον «συνεχάρη για τη νίκη του και επισήμανε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με εκείνον και την ομάδα του που θα αναλάβει καθήκοντα στον τομέα της εθνικής ασφάλειας» συμπλήρωσε το ΝΑΤΟ σε ένα δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι δύο άνδρες «υπογράμμισαν εξίσου πόσο σημαντικό είναι το ΝΑΤΟ να συνεχίσει να έχει διάρκεια» και συζήτησαν την πολιτική του Βορειοατλαντικού Συμφώνου σε αυτό το «νέο περιβάλλον ασφάλειας» που έχει διαμορφωθεί και σηματοδοτείται από την τρομοκρατική απειλή, τονίζεται στο δελτίο Τύπου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί με τον Μιτ Ρόμνεϊ, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του που εικάζεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών

Στο μεταξύ, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί αύριο Σάββατο (19/11) με τον Μιτ Ρόμνεϊ, έναν από τους σφοδρότερους επικριτές του εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο οποίος ωστόσο ενδέχεται να αναλάβει ρόλο-κλειδί στη νέα κυβέρνηση.

Ο Τραμπ σκοπεύει να συναντηθεί με πολλά στελέχη του κόμματος το Σαββατοκύριακο, όσο θα βρίσκεται στο Μπεντμίνστερ του Νιου Τζέρσι, όπου διατηρεί ένα γήπεδο γκολφ. Μεταξύ αυτών θα είναι και ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές του 2012, στις οποίες ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα. Μια πηγή προσκείμενη στο επιτελείο του Νεοϋορκέζου μεγιστάνα επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση αυτή θα γίνει αύριο. Θα μπορούσε έτσι να ξεκινήσει μια διαδικασία «συμφιλίωσης» μεταξύ των δύο ανδρών.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο ο 69χρονος Ρόμνεϊ χαρακτήρισε «τσαρλατάνο» και «απατεώνα» τον Τραμπ, ενώ τέθηκε επικεφαλής του κινήματος εναντίον του, με στόχο να του κλείσει το δρόμο για το χρίσμα του κόμματος.

Σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα ενημέρωσης, ο Ρόμνεϊ θα μπορούσε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Τραμπ, ώστε να καθησυχάσει όσους αγωνιούν για την εξωτερική πολιτική που θα ασκήσει, με την τοποθέτηση ενός «σκληρού και σοβαρού» πολιτικού. Όμως το επιτελείο του εκλεγμένου προέδρου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτήν την πληροφορία, ούτε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη θέση για την οποία προορίζεται ο Ρόμνεϊ.

«Νομίζω ότι αυτή η συνάντηση σημαίνει (...) ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος θέλει τους καλύτερους και τους λαμπρότερους, τους ανθρώπους που μπορούν να συμβάλουν με ιδέες και προτάσεις για τον τρόπο που μπορούμε να δώσουμε ώθηση στη χώρα και να εφαρμόσουμε το όραμά του», είπε ο Σον Σπάισερ, ένας εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

«Ο Τραμπ θα συναντηθεί με ανθρώπους που τον στηρίζουν, με ανθρώπους που δεν τον στηρίζουν, με Ρεπουμπλικανούς, με Δημοκρατικούς, με ανεξάρτητους», συνέχισε, συμπληρώνοντας: «Η συζήτηση με τον Μιτ Ρόμνεϊ είναι ακριβώς αυτό, μια ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών και απόψεων».

Νωρίτερα σήμερα ο Τραμπ συναντήθηκε και με τον πρώην κυβερνήτη του Κάνσας Μάικ Χάκαμπι ο οποίος διεκδίκησε πέρσι το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος αλλά αποχώρησε σύντομα από την κούρσα.

Σχετικές ειδήσεις