ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Βέβαιος για την ανακατάληψη και της Παλμύρας - Η Δύση αδιαφορεί για τους τζιχαντιστές

Άσαντ: Βέβαιος για την ανακατάληψη και της Παλμύρας - Η Δύση αδιαφορεί για τους τζιχαντιστές

Τη διαβεβαίωση ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την αποφασιστική τους επιθετική εκστρατεία εναντίον των «τρομοκρατών», όπως επίσης και τη βεβαιότητα ότι θα ανακαταλάβουν σίγουρα τον έλεγχο της Παλμύρας, μετά την κατάληψη του Χαλεπίου, εξέφρασε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Δεν θα σταματήσουμε (την επιθετική μας εκστρατεία). Οι εκεχειρίες θα τηρούνται μόνο σε περιοχές όπου οι τρομοκράτες είτε παραδίνουν τον οπλισμό τους, είτε συμφωνούν στην αποχώρηση τους», τόνισε ο Σύρος πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ρωσικούς τηλεοπτικούς σταθμούς Rossiya-24 και NTV.

Ο Άσαντ επισήμανε επίσης ότι η Μόσχα δεν ασκεί πιέσεις στη Δαμασκό για να υιοθετήσει συγκεκριμένες θέσεις, αλλά παρέχει κάποιες φορές συμβουλές. Πρόσθεσε, δε, πως οι συριακές αρχές θα αποφασίσουν κατόπιν διαβούλευσης με την Ρωσία και το Ιράν για το ποια συριακή πόλη θα απελευθερώσουν έπειτα από την κατάληψη του Χαλεπιού.

Όπως υποστήριξε, η πλειοψηφία των Σύρων πολιτών είναι αντίθετη με την ιδέα της αποδυνάμωσης του κράτους και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ σημείωσε πως είναι αδύνατη η συζήτηση για οποιαδήποτε πρόταση για τροποποιήσεις του Συντάγματος, ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην χώρα.

Καταλήγοντας, αφού σημείωσε πως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να γίνει ένας σύμμαχος της Συρίας αν διατηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, δήλωσε βέβαιος ότι οι Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους έπειτα από τον πόλεμο, αλλά και πως η διαδικασία επαναπατρισμού κάποιων Σύρων έχει ήδη ξεκινήσει.

«Η Δύση ότι αδιαφορεί για τα εγκλήματα των τζιχαντιστών»

«Το Ισλαμικό Κράτος έχει εξαπολύσει επίθεση στην Παλμύρα σε αντίποινα για την επιτυχημένη προέλαση του συριακού στρατού στο Χαλέπι», δήλωσε νωρίτερα, στο τηλεοπτικό δίκτυο RT, ο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τους τελευταίους μήνες, το Χαλέπι έχει γίνει θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων από τη μια και ορισμένων οργανώσεων της αντιπολίτευσης και εξτρεμιστικών ομάδων από την άλλη.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο συριακός στρατός και πολιτοφύλακες έχουν απελευθερώσει πάντως πάνω από το 98% του ανατολικού Χαλεπίου.

Ο Σύρος πρόεδρος κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι αδιαφορούν για τη σφαγή των αμάχων από τους τζιχαντιστές στο Χαλέπι, αλλά και για τις επιθέσεις του ΙΚ στην Παλμύρα καθώς το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Επιπλέον, όπως ο ίδιος κατήγγειλε, η Δύση προσπαθεί να σταματήσει την επιχείρηση του συριακού στρατού κατά του Ισλαμικού Κράτους καλώντας τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στη Δαμασκό.

«Η χρονική συγκυρία της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους (στην Παλμύρα) σχετίζεται με την κατάσταση στο Χαλέπι. Είναι η απάντηση αυτού που συμβαίνει στο Χαλέπι, η προέλαση του συριακού στρατού, και ήθελαν να κάνουν αυτό, ας πούμε να υπογραμμίσουν τη νίκη στο Χαλέπι και την ίδια στιγμή να αποπροσανατολίσουν τον συριακό στρατό από το Χαλέπι και να τον κάνουν να κατευθυνθεί προς την Παλμύρα και να ξεκινήσει την προέλασή του και φυσικά το κάναμε», δήλωσε ο Άσαντ.

Τη Δευτέρα η Παλμύρα κατελήφθη από τζιχαντιστές του ΙΚ, οι οποίοι απώθησαν το συριακό στρατό και τον υποχρέωσαν σε ανασυγκρότηση στην αεροπορική βάση Τίγιας T4, δεκάδες μίλια δυτικά της Παλμύρας.

Ο ΙΚ είχε αρχικά καταλάβει την πόλη την άνοιξη του 2015 προτού εκδιωχθεί από τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα με υποστήριξη από αέρος ρωσικών μαχητικών το Μάρτιο 2016.

Έκτοτε οι τζιχαντιστές έχουν επιχειρήσει πολλές φορές να ανακαταλάβουν την Παλμύρα με κορύφωση την ευρεία επιχείρηση προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

«Αν την καταλάμβανε η κυβέρνηση, θα ήταν ανησυχητικό για την (πολιτιστική) κληρονομιά. Αν απελευθερώσουμε το Χαλέπι από τους τρομοκράτες, θα υπάρξει – εννοώ - οι Δυτικοί αξιωματούχοι και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης θα αρχίσουν να ανησυχούν για τους αμάχους. Δεν ανησυχούν όταν συμβαίνει το αντίθετο, όταν οι τρομοκράτες σκοτώνουν αυτούς τους πολίτες ή επιτίθενται στην Παλμύρα και ξεκινούν την καταστροφή της παγκόσμιας κληρονομιάς, όχι μόνο της συριακής», τόνισε ο Άσαντ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και των ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία και το Ιράν να ασκήσουν επιρροή στις συριακές αρχές για την κατάσταση στο Χαλέπι.

«Είναι πάντα σημαντικό στην πολιτική να διαβάζεις πίσω από τις γραμμές... Η μετάφραση της ανακοίνωσής τους απευθύνεται στη Ρωσία: 'Παρακαλώ σταματήστε τις επιτυχίες του συριακού στρατού έναντι των τρομοκρατών'. Αυτό είναι το νόημα της ανακοίνωσής τους», καταλήγει ο 'Ασαντ.

Σχετικές ειδήσεις