ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Λήξη συναγερμού - Εξουδετερώθηκε η βόμβα στο Άουγκσμπουργκ

Γερμανία: Λήξη συναγερμού - Εξουδετερώθηκε η βόμβα στο Άουγκσμπουργκ

Έπειτα από επιχείρηση που κράτησε 11 ώρες και την απομάκρυνση 54.000 κατοίκων του κέντρου της πόλης Άουγκσμπουργκ, οι πυροτεχνουργοί της γερμανικής αστυνομίας κατάφεραν να εξουδετέρωσαν την βρετανική βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε πέσει στην πόλη αλλά δεν είχε εκραγεί.

Σχεδόν 4.000 αστυνομικοί, πυροσβέστες και στελέχη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας κινητοποιήθηκαν για την εκκένωση της περιοχής του ιστορικού κέντρου της πόλης, όπου βρέθηκε η βόμβα -μήκους δύο μέτρων και βάρους 1,8 τόνων- την 20ή Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών έργων.

Η εκκένωση της περιοχής άρχισε νωρίς το πρωί αφού οι αρχές της βαυαρικής πόλης του Άουγκσμπουργκ, με 290.000 κατοίκους, βορειοδυτικά του Μονάχου, όρισαν μια ζώνη ασφαλείας διαμέτρου 1.500 μέτρων γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα. Οι αστυνομικοί έστησαν τείχη με σάκους άμμου γύρω από το σημείο όπου δούλευαν οι πυροτεχνουργοί για κάθε ενδεχόμενο.

Η επιχείρηση ήταν η μεγαλύτερη του είδους της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άρχισε μόλις στις 15.00, ώρα Ελλάδος, αφού διαπιστώθηκε ότι ήταν μεγαλύτερος του αναμενομένου ο αριθμός των αναπήρων και των ανθρώπων που ήσαν κλινήρεις και χρειάζονταν βοήθεια για να απομακρυνθούν.

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί οίκοι ευγηρίας και κλινικές, εξήγησε ο δήμαρχος του Άουγκσμπουργκ, Κουρτ Γκριμπλ. Εξάλλου πριν αρχίσει η επιχείρηση η αστυνομία έλεγξε αν τα κτίρια στην περιοχή γύρω από το σημείο ήταν πράγματι άδεια.

«Καλά νέα αυτά τα Χριστούγεννα! Η βόμβα στο Άουγκσμπουργκ εξουδετερώθηκε», ανέφερε τελικά η γερμανική αστυνομία σε ανάρτησή της στο Twitter, η οποία έγινε σε διάφορες γλώσσες (γερμανικά, τουρκικά, αγγλικά και ιταλικά).

Μολονότι έχουν περάσει 71 και πλέον χρόνια από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στη Γερμανία εντοπίζονται ακόμη βόμβες που δεν είχαν εκραγεί. Μόνο στο Βερολίνο εκτιμάται ότι υπάρχουν ακόμη 3.000 βόμβες στο υπέδαφος.

Μέχρι την Κυριακή (2512), η μεγαλύτερη μεταπολεμική επιχείρηση εκκένωσης μιας περιοχής στη Γερμανία προκειμένου να εξουδετερωθεί μια βόμβα που δεν είχε εκραγεί ήταν αυτή του 2011 στο Κόμπλεντς, όταν 45.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν προσωρινά από τα σπίτια τους.