ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Τελεσίγραφο αντικαθεστωτικών στις δυνάμεις Καντάφι

Λιβύη: Τελεσίγραφο αντικαθεστωτικών στις δυνάμεις Καντάφι
Τελεσίγραφο μέχρι το Σάββατο έδωσαν οι αντικαθεστωτικοί στις δυνάμεις του Καντάφι να παραδοθούν. Επίσης, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται η αποστολή διεθνούς...

Τελεσίγραφο μέχρι το Σάββατο έδωσαν οι αντικαθεστωτικοί στις δυνάμεις του Καντάφι να παραδοθούν. Επίσης, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται η αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβύη.


Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο συμφώνησε με τις ξένες δυνάμεις ότι δεν χρειάζεται η αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβύη, δήλωσε ο επικεφαλής του, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, ο οποίος δήλωσε ότι δίνει τελεσίγραφο στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι στη Σύρτη και σε άλλες πόλεις, μέχρι το Σάββατο, να παραδοθούν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπιστούν δια της στρατιωτικής ισχύος.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε κι άλλο. Μπορούμε να επιλύσουμε την κατάσταση με στρατιωτικά μέσα, αλλά δεν επιθυμούμε να το κάνουμε αυτό», είπε ο Αμπντέλ Τζαλίλ από τη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της εξέγερσης.

Ο Αμπντέλ Τζαλίλ είπε ότι οι εξεγερμένοι θα εισέλθουν στη Σύρτη και σε περιοχές του νότου ειρηνικά, για να «αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία και καταστροφή. Αυτή η ευκαιρία θα λήξει στο τέλος του Έιντ αλ Φιτρ (Παρασκευή στη Λιβύη)», πρόσθεσε.


Εκτίμησε παράλληλα ότι τα μέλη της οικογένειας του Μουάμαρ Καντάφι που έχουν μεταβεί στην Αλγερία θα την εγκαταλείψουν σύντομα μεταβαίνοντας σε κάποια άλλη χώρα.

Εν τω μεταξύ, ζημιές υπέστη από τις συγκρούσεις ο σημαντικότερος λιβυκός τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου Ες-Σίντερ, 180 χλμ. από τη Σύρτη, σύμφωνα με εργαζόμενους σε αυτόν και αυτόπτες μάρτυρες. Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters είπε ότι είδε φλόγες και μαύρο καπνό να βγαίνουν από μια δεξαμενή στον Ες-Σίντερ, από τον οποίο εξάγονταν κατά μέσον όρο 450.000 βαρέλια πετρελαίου, πριν από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Καντάφι το Φεβρουάριο.

Η έκταση της ζημιάς δεν είναι ακόμα σαφής, και ουδείς στην κρατική εταιρία Waha ήταν διαθέσιμος για σχόλια. Ο εργαζόμενος, ο οποίος πήγε να επιθεωρήσει τη ζημιά, είπε ότι δύο φωτιές κατασβέστηκαν, ενώ πρόσθεσε ότι κανένας από τους εργαζόμενους δεν εργάζεται στις εγκαταστάσεις, που έχουν αποθηκευτική δυνατότητα 6,3 εκατ. βαρελιών.

Η Waha ανήκει στην Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης, αλλά και στις αμερικανικές ConocoPhillips, Marathon και Hess Corp., σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον ιστότοπό της. Έχει τρία κοιτάσματα, στην Ουάχα, στη Σάμαχ και στη Γκιάλο. Στον τερματικό σταθμό στο Ες-Σίντερ αποθηκεύεται πετρέλαιο που αντλείται από τη λεκάνη της Σύρτης, όπου βρίσκονται κοιτάσματα που εκμεταλλεύονται η γαλλική Total και η ιταλική Eni.

Ο Άμπντελ Τζαλίλ Μαγιούφ, εκπρόσωπος της εταιρείας AGOCO, που τελεί υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, είπε ότι η δεξαμενή επλήγη «πριν από τρεις ημέρες». Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι θα επαναλάβει τις εξαγωγές πετρελαίου από το Τομπρούκ ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.