ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Οπαδός» των μυστικών υπηρεσιών ο Ντόναλντ Τραμπ

ΗΠΑ: «Οπαδός» των μυστικών υπηρεσιών ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη «μεγάλος οπαδός» των υπηρεσιών πληροφοριών με μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter περίπου μία ώρα πριν ξεκινήσει στη Γερουσία η πολυαναμενόμενη κατάθεση των επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με αντικείμενο τις ρωσικές παρεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές.

«Τα μέσα ενημέρωσης ψεύδονται για να πείσουν ότι είμαι κατά των (υπηρεσιών) πληροφοριών, ενώ στην πραγματικότητα είμαι μεγάλος οπαδός τους», έγραψε ο Τραμπ στη σελίδα του.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι η Ρωσία επιχείρησε σκόπιμα να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κυρίως κλέβοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks. Όμως ο Τραμπ κατ' επανάληψη έχει αμφισβητήσει αυτήν την κατηγορία σε βάρος της Μόσχας. Μάλιστα την Τετάρτη εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν του έδωσαν οι Ρώσοι τα κλεμμένα μηνύματα.

Η αμφισβήτηση των υπηρεσιών πληροφοριών από τον εκλεγμένο πρόεδρο μπορεί να τον φέρει σε αντιπαράθεση με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός του. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε «πολεμική ενέργεια» τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις. Σήμερα διευκρίνισε ότι η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας –στην οποία προεδρεύει ο ίδιος– σκοπεύει εντός των επόμενων μηνών να οργανώσει μια σειρά ακροάσεων για θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Ο Μακέιν τόνισε εξάλλου ότι ο στόχος των ερευνών που διεξάγονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών για τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι να αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Λευκός Οίκος είναι πεπεισμένος ότι η Μόσχα ευθύνεται για τις κυβερνοεπιθέσεις και ήδη επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία και διέταξε την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών, τους οποίους θεωρεί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ο Τραμπ δεν σχεδιάζει την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών πληροφοριών

Εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε σήμερα ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες πληροφοριών, απορρίπτοντας ως αβάσιμο ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τραμπ θέλει να αναδιαρθρώσει τη CIA και να περιορίσει τις εξουσίες του γραφείου του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών (DNI) που συντονίζει τις 17 υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Αυτές οι πληροφορίες είναι λανθασμένες», είπε ο Σον Σπάισερ, ένας εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με δημοσιογράφους. «Η ιδέα μιας αναδιάρθρωσης των υποδομών της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών δεν είναι αληθής. Είναι 100% ψευδής», πρόσθεσε.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται ανώνυμες πηγές προσκείμενες στον διάδοχο του Μπαράκ Ομπάμα, υποστηρίζει ότι ο Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία να μάθουν οι υπηρεσίες να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους.

Οι σχέσεις του Τραμπ με τις υπηρεσίες πληροφοριών είτε τεταμένες αφότου η Ουάσινγκτον κατηγόρησε επίσημα τη Μόσχα ότι ευθύνεται για τις κυβερνοεπιθέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ρoή Ειδήσεων