ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά η δίκη του Ζακ Σιράκ

Ξεκινά η δίκη του Ζακ Σιράκ
Στο Παρίσι ξεκινά σήμερα η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας που αφορά...

Στο Παρίσι ξεκινά σήμερα η δίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος κατηγορείται για υπόθεση εικονικών θέσεων εργασίας που αφορά την περίοδο που ήταν δήμαρχος Παρισιού.

Ο Ζακ Σιράκ είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος που δικάζεται στη Γαλλία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ο Σιράκ, ο οποίος προστατευόταν από ασυλία κατά την δωδεκαετή παραμονή του στην προεδρία (1995-2007), θα πρέπει να απολογηθεί για γεγονότα που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού (1977 ως 1995).


Ο πρώην πρόεδρος κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης δέκα ετών και πρόστιμο 150.000 ευρώ καθώς κατηγορείται για «υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, κατάχρηση εμπιστοσύνης και παράνομο συμφέρον», καθώς επέτρεπε σε ανθρώπους που εργάζονταν κυρίως για το κόμμα του να αμείβονται από το δημαρχείο του Παρισιού.


Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει «πλέον την πλήρη ικανότητα» να συμμετάσχει στη δίκη του και ζήτησε από το δικαστήριο να τον εκπροσωπήσουν οι συνήγοροί του.