ΚΟΣΜΟΣ

Viral: Οι σπάνιες και εμβληματικές φωτογραφίες του κόσμου της ροκ μέσα απ' το φακό του Bob Gruen

Viral: Οι σπάνιες και εμβληματικές φωτογραφίες του κόσμου της ροκ μέσα απ' το φακό του Bob Gruen

Για 40 ολόκληρα χρόνια, το όνομα του Bob Gruen ήταν συνώνυμο με το ροκ εντ ρολ. Αυτοδίδακτος φωτογράφος ο ίδιος, ξόδεψε μεγάλο μέρος της καριέρας του ως freelancer για περιοδικά, από το «Rock Scene» έως το «Creem», δίνοντας τις φωτογραφίες του για 5 δολάρια τη μία.

Έβγαλε, όμως, κάποιες από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του κόσμου της ροκ. Ίσως, η πιο γνωστή είναι αυτή του Τζον Λένον, με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος, φορώντας το «New York City» αμάνικό του. Αυτή η φωτογραφία είναι κάτι σαν τη «Μόνα Λίζα» του ροκ εντ ρολ.

Δεν ήταν, όμως, η μόνη. Φωτογράφισε πολλούς, πάρα πολλούς. Τον Σεπτέμβριο του '11, ο αμερικανικός εκδοτικός οίκος Abrams κυκλοφόρησε μια ρετροσπεκτίβα της δουλειάς του Bob Gruen, με 500 φωτογραφίες του. Ο τίτλος της έκδοσης είναι ενδεικτικός: «Rock Seen».

Κάποιες από αυτές παρουσιάζει το Vintage Everyday, σε μία νοσταλγική photo gallery: τον Κιθ Ρίτσαρντς αγκαλιά με την Τίνα Τάρνερ (1983), τον Ντέιβιντ Μπόουι (1972), τον Σαλβατόρ Νταλί να ιερουργεί πάνω από τον καθισμένο, στεφανωμένο Άλις Κούπερ, τον Ίγκι Ποπ (1977), τον Ρόνι Γουντ και τον Τζάγκερ στο Παλάντιουμ στη Νέα Υόρκη (1978), τον Σιντ Βίσιους σε μετρό στο Μπάτον Ρουζ (1978), τους Kiss (1974), τους Sex Pistols στο Λουξεμβούργο (1977), την Ντέμπι Χάρι με κοντή φουστίτσα –πώς θα μπορούσε η Ντέμπι να μη φορά κοντή φουστίτσα;– στη Βοστώνη (1977), τους Ramones να βγαίνουν από έξοδο σταθμού μετρό στην Νέα Υόρκη (1975), τον Φρέντι Μέρκιουρι να πίνει ένα ποτηράκι (πάλι στη Νέα Υόρκη, το 1976), τους Ντέιβιν Μπάιρν και Άντι Γουόρχολ (1978), τους New York Dolls α λα συμμορία περιόδου ποτοαπαγόρευσης (Νέα Υόρκη, 1974)... Κι άλλες, κι άλλες...

Δείτε τις φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις