ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ προτείνει να διακόπτεται η χρηματοδότηση των ευρωφοβικών κομμάτων

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ προτείνει να διακόπτεται η χρηματοδότηση των ευρωφοβικών κομμάτων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να τροποποιήσει τους κανόνες περί χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων ώστε να στερήσει πόρους από τους ευρωφοβικούς πολιτικούς σχηματισμούς που μάχονται εναντίον της, υποστήριξε την Τρίτη (12/3) ο επικεφαλής των συντηρητικών ευρωβουλευτών, Μάνφρεντ Βέμπερ.

"Είμαστε ανοιχτοί, ο καθένας έχει το δικαίωμα να τάσσεται κατά της Ευρώπης, όμως το θέμα είναι να δούμε αν η Ευρώπη είναι τόσο ανόητη ώστε να χρηματοδοτεί κόμματα που δραστηριοποιούνται σε βάρος της" είπε ο Βέμπερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Τετάρτη στο Στρασβούργο, σε μια συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο μεταξύ, ο Βέμπερ έστειλε μια επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ζητώντας του να νομοθετήσει στο θέμα αυτό.

Τα περισσότερα εθνικά πολιτικά κόμματα έχουν ενταχθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε "πανευρωπαϊκούς" σχηματισμούς οι οποίοι δικαιούνται χρηματοδότηση εκ μέρους των κοινοτικών οργάνων. Το 2015 η Ομάδα της Ευρώπης της Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας, στην οποία κυριαρχούσε το βρετανικό ευρωφοβικό κόμμα Ukip έλαβε περίπου 821.000 ευρώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η "Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας" (ENF) όπου μετέχουν το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, η Λέγκα του Βορρά της Ιταλίας και το Κόμμα Ελευθερίας του ισλαμοφοβικού Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς, χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 400.000 ευρώ περίπου.

Από την άλλη, το ΕΛΚ έλαβε περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, οι Σοσιαλιστές 5,8 εκατομμύρια και οι Φιλελεύθεροι 2,1 εκατομμύρια.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο ηγέτης του Ukip Πολ Νάταλ απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Βέμπερ υπογραμμίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά χρήματα είναι πάνω απ' όλα "χρήματα των φορολογουμένων".

Σχετικές ειδήσεις